Cirkuske predstave sa snažnom porukom

Međunarodni festival u Edinburghu najveći je takve vrste u svijetu. Tokom tri sedmice posjetitelji mogu uživati u koncertima, plesnim nastupima, operi, pozorišnim predstavama… A sada značajan dio Festivala postaje i cirkus.

Ispod cirkuskih šatora u Edinburgu otkriva se cirkuska revolucija u punom zamahu. Nema više lavova i nespretnih klovnova, zamijenile su ih uzbudljive akrobacije, koje publiku tjeraju na razmišljanje.

Granice i granični prijelazi tema su cirkuske predstave sa snažnom porukom. Palestinska trupa B-Orders istražuje koncept slobode kroz spoj akrobacija i priče o vojnim punktovima. Cirkus na palestinskim teritorijama nikad nije bio dio tradicije, tako da su osmislili vlastiti stil.

“Moja uloga u društvu, kao umjetnice, tjerati je ljude da razmišljaju, a ne samo da se zabavljaju. Zabava jeste dio mog posla, ali na ovaj način možemo postavljati pitanja o svakodnevnom životu, o sebi”, rekla je Ashtar Muallem, palestinska cirkuska umjetnica.

Belgijska trupa Lez in'uii odlučila se za temu problema izbjeglica. Prikazuju iscrpljujući prelazak Sredozemnog mora i patnje najranjivijih. Predstava je mračna, uznemirujuća i osmišljena s ciljem da šokira gledaoca.

Nudi se nešto novo

“Zadovoljan sam kada vidim u kojem se smjeru cirkus razvija. Počeo sam se ovim baviti jer je riječ o novoj vrsti umjetnosti, koja nalazi način da obradi teške teme”, navodi Jo Moss, cirkuski umjetnik.

Postaviti ovakvu predstavu veliki je finansijski rizik, ali organizatori smatraju da se na festivalu treba naći mjesta za cirkus, baš kao za komediju, pozorište i ples.

“Ovo je festival na kojem treba pomjerati granice, festival na kojem se umjetnost razvija, na kojem nastaju neke nove stvari. Publici treba ponuditi nešto ovakvo. Nevjerovatno je koliko ljudi shvata poruku koju šaljemo”, kazao je Ed Bartlam, suosnivač trupe Underbelly.

“Zahvaljujući ovim predstavama, cirkuska umjetnost opet cvjeta. I dalje je spektakularna i opasna. Dvije predstave su već otkazane zbog nesreća. Ali, izvođači nastavljaju pričati svoje priče i skretati pažnju na probleme”, javlja iz Edinburgha reporterka Al Jazeere Charlie Angela.

Pravila ne postoje i sve je dozvoljeno, od političkih tema do akrobacija na motkama. U cirkusu često nema gotovo nikakvog teksta, zbog čega privlači veoma široku publiku, koja na kraju uvijek traži još.

Izvor: Al Jazeera