Ćiro Blažević: Šuker mora otići, a ne Kovač

Nakon što je nogometna reprezentacija Hrvatske porazom od Norveške (0:2) ugrozila šanse za direktan plasman na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Francuskoj, javnost traži krivce za aktuelnu situaciju.

Norvežani su se “osvetili” za poraz (1:5) na Maksimiru, a izabranici Nike Kovača su odigrali najslabiju utakmicu u ovom ciklusu kvalifikacija.

Norveška je sada prva u grupi sa 16 bodova, Italija ima 15 i utakmicu manje (kod kuće s Bugarskom), a Hrvatska je treća sa 14 bodova dva kola prije kraja.

“Vatreni” su u okviru grupe H poraženi rezultatom 0:2, što je prvi poraz te reprezentacije u kvalifikacijama za EURO, a novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo u razgovoru s Davorom Šukerom, Nikom Kovačem, Miroslavom – Ćirom Blaževićem i Božom Sušecom pokušava otkriti šta je uzrok pada igre Hrvatske i koje su moguće posljedice.

‘Kovač više nema snagu’

Blažević, koji je s reprezentacijom Hrvatske u Francuskoj na Svjetskom prvenstvu 1998. godine osvojio treće mjesto, smatra da Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, treba otići sa te pozicije.

Kako kaže, Kovač je kao igrač zadužio hrvatski nogomet, a dva puta je odbijao Šukerove molbe za preuzimanje reprezentacije.

“On ga je na silu natjerao da preuzme reprezentaciju”, tvrdi Blažević.

Nekadašnji selektor je dodao da Kovač, više nema snagu voditi “Vatrene”.

“Niko Kovač više nema snagu, niti onaj najelementarniji utjecaj da bi i dalje mogao voditi reprezentaciju.”

Više u prilogu…

Izvor: Al Jazeera