Čivić: Bošnjaci će masovno tužiti RS

Čivić je optužio Ministarstvo prosvjete RS za diskriminaciju bošnjačke djece (Al Jazeera)

Poslanik Koalicije “Domovina” u Skupštini Republike Srpske Nedim Čivić izjavio je da će Bošnjaci masovno tužiti Ministarstvo prosvjete RS-a zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o upotrebi bosanskog jezika u školama.

„Pokrenut ćemo niz tužbi Sudu BiH zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH, kao i pogrešnog tumačenja”, rekao je Čivić na sjednici Skupštine RS-a.

Ustavni sud BiH nedavno je donio odluku prema kojoj nije neustavna odredba Ustava RS da tri konstitutivna naroda govore jezikom Srba, Bošnjaka i Hrvata, ali i da niko nema pravo nijednom narodu da nameće naziv jezika kojim govori, javlja Beta.

Ranije ovog mjeseca, roditelji bošnjačkih učenika iz Srebrenice donijeli su odluku da djecu neće slati na nastavu, smatrajući diskriminirajućim naziv “jezik bošnjačkog naroda” koji im upisuju u svjedočanstva i knjižice.

Čivić je optužio Ministarstvo prosvjete RS za diskriminaciju bošnjačke djece, navodeći da se bošnjački učenici pokušavaju protjerati iz obrazovnog sistema ovog entiteta, jer im se ne dozvoljava da nastavu pohađaju na bosanskom jeziku.

Izetbegović: Borba za elementarna prava

U međuvremenu, Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je danas tokom sastanka sa šefom misije OSCE-a u BiH Jonathanom Mooreom da se mora trajno riješiti pitanje jezika na kom se izvodi nastava za bošnjačku djecu u školama u RS-u.

U saopštenju iz Predsjedništva BiH navodi se da je Moore informisao Izetbegovića o tekućim nastojanjima OSCE-a u praćenju situacije i rješavanju pitanja naziva jezika koji će biti upisan u svjedočanstva djece bošnjačke nacionalnosti u obrazovnom sistemu Republike Srpske, javlja Srna.

Izetbegović je istakao da će “roditelji Bošnjaci u RS imati punu podršku u nastojanjima da se izbore za elementarna prava”, te da će u toj borbi biti korišteni svi dostupni pravni mehanizmi.

Sagovornici su se usaglasili i da je model “dvije škole pod jednim krovom”, prisutan u više gradova Federacije BiH, trajno neadekvatan sistem, te da treba tražiti modalitete za drugačije rješenje koje ne uključuje podjele od najranije dobi, prenosi Fena. 

Izvor: Agencije