Civili bježe od udara režimskih snaga na sjeveru Sirije

Sirijska Vlada nastavila je sa zračnim udarima na dijelove sjeveroistočnog grada Hasakah, koje kontroliraju Kurdi.

Ovo je treći dan udara, a dan ranije su poginule najmanje 22 osobe, dok su hiljade primorane da pobjegnu iz svojih domova.

I u subotu je prijavljeno kako je veći broj osoba poginulo i ranjeno.

Novinar Al Jazeere Ahmad al-Assaf iz Gaziantepa, grada sa turske strane granice sa Sirijom, navodi kako su borbe između kurdskih Jedinica narodne zaštite i snaga sirijskog režima sada malo splasnule.

“Najžešći sukobi su bili u ranim jutarnjim satima. Odvijali su se u južnim dijelovima grada, odnosno u područjima Devvar i Neshwa. Kurdske snage su pokušale upasti u kvart Guvejran, koji kontroliraju Assadove snage, no nisu uspjele zauzeti taj kvart”, navodi Assaf.

Prvi komentar

“Zanimljivo je spomenuti kako je u petak Generalaštab sirijskih oružanih snaga, odnosno režimske vojske, prvi put u pet godina komentirao sukobe s kurdskim snagama. Njihov glasnovornik je kazao kako snage Sirijske arapske vojske vode sukobe sa snagama odanim Radničkoj partiji Kurdistana, nakon što su kurdske jedinice isprovocirale sukob pljačkajući po gradu i zabranjujući studentima da izađu na ispite.”

Glasnogovornik sirijskih režimskih snaga tvrdi kako je sirijska vojska bila prisiljena reagirati na te provokacije, iako nije precizirao o kakvoj reakciji se radi.

Dodao je kako je poginulo nekoliko pripadnika sirijske vojske, ali i civila.

“Što se tiče humanitarnog aspekta, život u kvartovima u kojima se vode sukobi je u potpunosti paraliziran. Civili bježe od borbi, nasumične artiljerijske paljbe s obje strane, ali i zračnih udara aviona sirijskog režima”, ističe novinar Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera i agencije