Oprečne vijesti o odlasku civila iz Halepa

Režim je odobrio otvaranje koridora kojima iz obruča mogu izići civili i pobunjenici koji žele predati oružje (Reuters)

Brojne obitelji koje su već dulje vrijeme opkoljene u pobunjeničkome dijelu Halepa, napuštaju ga humanitarnim koridorima koje je otvorio sirijski režim, izvijestila je službena novinska agencija Sana.

I sirijski Opservatorij za ljudska prava izvijestio je o izlasku brojnih civila iz istočnoga opkoljenog dijela grada prolazom kroz četvrt Salaheddin.

No, sirijska opozicija ubrzo je negirala takve navode, kao i tvrdnje da su opozicijski borci počeli predavati oružje režimskim snagama koje grad drže pod opsadom.

Državna televizija ranije je objavila videosnimke na kojima su, kako tvrde, prikazani deseci civila i opozicijskih boraca koji napuštaju istočne dijelove tog grada.

“Deseci obitelji jutros su izišli iz istočnih četvrti Halepa humanitarnim koridorima otvorenim kako bi se građani evakuirali iz dijelova grada pod okupacijom. Dočekali su ih vojnici te ih potom autobusima prevezli do privremenog skloništa”, naveli su sirijski režimski mediji.

Objavljene su i fotografije i snimke žena odjevenih u crno kako s djecom u koloni prelaze ratom opustošenu ulicu, a dočekuju ih i u autobuse smještaju vojnici.

Civili ne vjeruju režimu

Stanovnici Halepa ne vjeruju u otvaranje koridora za izlazak iz grada.

“Ovo su prije koridori smrti, nego humanitarni koridori. Kada bi režim, Rusija, Iran i zemlje koje ih podržavaju imali i trunku humanosti, prvo bi zaustavili zračne udare”, kažu Sirijci.

“Oni koji žele otvoriti humanitarne koridore trebaju prvo brinuti o ljudima. Masakri, napadi na bolnice i ubijanje civila pokazuju da njih nije briga za humanost […] Doveli su ljude iz drugih dijelova grada i sada ih pokazuju kao osobe koje su izašle odavdje”, tvrde civili iz Halepa.

U pobunjeničkom dijelu Halepa opkoljeno je oko 250.000 stanovnika kojima nedostaju temeljne životne potrepštine. Zbog toga je sirijski režim u četvrtak odobrio otvaranje koridora kojima iz obruča mogu izići civili i pobunjenici koji žele predati oružje.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad ponudio je amnestiju pobunjenicima koji polože oružje i predaju se u naredna tri mjeseca.

Propagandni rat

Al Jazeerin reporter Mohammed Jamjoom javio je kako “stanovnici i aktivisti opozicije iz opkoljenih dijelova Halepa, s kojima je razgovarao, tvrde da humanitarni koridori nisu otvoreni”.

“Osim toga, u nekim dijelovima grada – gdje su ti koridori trebali biti otvoreni – još se vode žestoke borbe, a snajperisti sirijske vojske ondje stalno djeluju. Stanovnici tih djelova Halepa kažu da ne vjeruju takvoj inicijativi i smataju da humanitarni koridori neće zaživjeti.

S druge strane, na državnoj televiziji, sirijski režim cijeli dan prikazuje snimke civila koji, navodno, napuštaju dijelove grada pod kontrolom opozicije i odlaze u dijelove koje kontrolira režim. Civili su, navodno, zahvalni na mogućnosti da napuste Halep, te su rekli da su sada na sigurnom. Sve ovo ukazuje da je riječ o propagandnom ratu koji se vodi istovremeno sa borbama na terenu”, javio je Jamjoom.

“Kao što možemo čuti iz Halepa, nije logično da se otvori koridor koji će isključivo služiti za egzodus stanovništva, već je potrebno osigurati dopremanje humanitarne pomoći, hrane, lijekova, goriva i svega što je potrebno kako bi se popravila sve teža humanitarna situacija u tom gradu. Naši sagovornici, također, tvrde da zalihe hrane u dijelovima pod kontrolom pobunjenika mogu trajati još dva do tri tjedna”, javio je Jamjoom.

Žestoki napadi

U posljednjih mjesec dana snage režima žestoko bombardiraju pobunjenički dio grada.

Ponovno zauzimanje istočnoga dijela grada za snage režima značilo bi veliku pobjedu i moglo bi označiti kraj pobunjeničke prevlasti, otprije oslabljene jačanjem protivničkih snaga.

Informaciju o otvaranju humanitarnih koridora objavila je Rusija, saveznica sirijskog režima koja mu vojno pomaže u borbi protiv pobunjenika.

Iako je inicijativa predstavljena kao humanitarna, pobunjenici, oporba i dio međunarodne zajednice, među kojima su i Sjedinjene Države, skeptični su prema tom potezu.

Drugi po veličini grad u zemlji i važna strateška točka pobunjenika, Halep je od 2012. podijeljen. Prorežimske snage kontroliraju zapadne gradske četvrti nastojeći osvojiti istočne četvrti pod opsadom pobunjenika.

Analitičari vjeruju da bi, ukoliko pobunjenici izgube dio Halepa koji su dosad držali, to moglo označiti prekretnicu u ratu u kojemu je od 2011. ubijeno više od 280.000 ljudi, a milijuni su pred žestokim sukobima bili prisiljeni napustiti ga.

Izvor: Agencije