Civili žrtve u indijskom napadu na Kašmir

Lokalni čelnik kaže da je nakon napada uslijedila razmjena artiljerijske vatre između dviju strana (EPA)

Najmanje devet civila je poginulo, a devet je povrijeđeno u pakistanskom dijelu Kašmira kada je artiljerijski projektil, koji je došao s indijske strane, pogodio autobus pun putnika, rekli su pakistanski zvaničnici.

“Autobus je napadnut indijskom artiljerijom, što je rezultiralo smrću devet putnika”, rekao je za Al Jazeeru stanovnik Neelum Maqsood.

“I ambulantna kola, koja su krenula na mjesto događaja da pomognu povrijeđenima, bila su pod artiljerijskom vatrom indijske vojske, pa je lokalno stanovništvo privatnim vozilima prebacilo povrijeđene u bolnice”, dodao je.

Lokalni čelnik Sardar Waheed je kazao da je nakon napada uslijedila razmjena artiljerijske vatre između dviju strana i da je to bio razog što ambulantna kola nisu mogla doći do mjesta pogibije putnika autobusa.

Razmjena vatre na Himalajima

Indijska strana nije htjela komentirati pogibiju putnika, ali su vojni zvaničnici te zemlje rekli da je pakistanska strana inicirala sukob u vojnim oblastima Bhimber Gali, Krishna Ghati i sektoru Nowshera.

Incident se desio dan nakon što su indijski zvaničnici obznanili kako je pakistanska strana usmrtila tri njihova vojnika.

Pakistan i Indija u posljednje vrijeme učestalo razmjenjuju vatru u oblasti Himalaja, koja je podijeljena između dvije nuklearne sile, a obje tvrde kako područje pripada njima.

Tenzije u regiji porasle su nakon što je u napadu na indijsku vojnu bazu stacioniranu u Kašmiru poginulo 19 indijskih vojnika.

Izvor: Al Jazeera