Civilne žrtve napada bombaša samoubice

Najmanje pet civila je poginulo, dok ih je 15 povrijeđeno u napadu bombaša samoubice, izvedenom automobilom u petak kada je napadnut konvoj NATO-a u strateškoj afganistanskoj provinciji Kapisa, izjavio je afganistanski zvaničnik.

Nijedan pripadnik savezničkih trupa nije poginuo niti je povrijeđen u eksploziji koja se desila u distriktu Tagab, provincije koja se nalazi sjeveroistočno od prijestolnice Kabula, izjavio je za AFP glasnogovornik NATO-ovih ISAF snaga.

U eksploziji je srušen zid jedne kuće u kojoj su nastradala četiri civila, kao i motociklista koji je prolazio, dok je 15 osoba povrijeđeno, rekao je šef snaga sigurnosti u provinciji Kapisa Abdul Jalil Shamal.

U isto vrijeme, u poruci poslanoj AFP-u, glasnogovornik talibanskih pobunjenika Zabihullah Mujahid naveo je da je u napadu poginulo i povrijeđeno 12 američkih vojnika. Međutim, francuska novinska agencija ističe da talibani često preuveličavaju svoje poduhvate.

Napadi na institucije

Francuske borbene jedinice povukle su se iz ove strateški važne provincije prošle godine u sklopu odluke o ranijem napuštanju Afganistana, a preostale NATO snage ovu azijsku državu trebaju napustiti do kraja 2014. godine.

U proteklih 10 dana na meti pobunjenika u Kabulu su bile dvije važne institucije.

Jedinica bombaša samoubica je u ponedjeljak napala sjedište saobraćajne policije, ubivši trojicu policajaca i pokrenuvši vatreni okršaj koji je trajao osam sati.

Prošle sedmice, također, više bombaša samoubica napalo je sjedište Afganistanske obavještajne službe. Ovom prilikom je poginuo najmanje jedan čuvar, dok je povrijeđen veći broj civila.

Izvor: Agencije