‘Cjenovnik’ – udarna pesnica izraelske kolonizacije

Oskrnavljen palestinski grob u Haifi (Al Jazeera)

Piše: Wadi Awawdeh – Haifa

Kao i u mnogim prethodnim napadima, niko od odgovornih za paljenje džamije u selu Aqraba pokraj Nablusa, koje se dogodilo prije tri dana, nije priveden. Ovo je jedan u nizu zločina u kontekstu onoga što se zove “Cjenovnik”, a zapravo predstavlja zločine iz mržnje koje su počinili jevrejski ekstremisti spram palestinskih svetinja i imovinu na obje strane Zelene linije, još od 2008. godine.

Nova studija centra Karmel u Haifi, unutar teritorija ‘48, potvrđuje kako su izraelske grupe “Cjenovnik” zapravo sastavni dio izraelske doseljeničke ideologije.

Aktivnosti ove grupe usmjerene su na kamenovanje automobila, napade na palestinska sela, uništavanje palestinske imovine i poljoprivrednih dobara, poput sječe stabala maslina, pa čak i paljenje džamija i crkava te uništavanje nadgrobnih spomenika. Ova nasilja u većini slučajeva prati i ispisivanje rasističkih slogana upućenih Arapima i muslimana, uz potpis grupe “Cjenovnik”.

Ova studija ukazuje na to da su doseljenici izvršili “naplatu cijene”, počinivši nasilja širokih razmjera, nakon što je izraelska Vlada u novembru 2009. godine donijela odluku o ograničenoj suspenziji gradnje novog doseljeničkog naselja na teritoriji Zapadne obale u roku od deset mjeseci. U jedan od njihovih najvećih napada ubraja se paljenje džamije u selu Yasuf u Nablusu.

Zelena linija

Prema studiji, napadi su se proširili na teritoriji Zelene linije prije tri godine. U neke od ovih zlodjela ubraja se i spaljivanje džamije Tuba u Safedu, zatim skrnavljenje groba šejha Izz al-Dina al-Qassama. Jevrejski ekstremisti su također prije toga oštetili i crkvu Tabgha u Tiberiasu te uputili prijeteće pismo Boulosu Marcuzzou, latinskom biskupu u Nazaretu, sa zahtjevom da se kršćani isele iz zemlje.

Ova studija, koju je proveo Antoine Halaht, stručnjak za izraelska pitanja, naglašava da “sudske i sigurnosne institucije zatvaraju oči pred onim što čine ove grupe i ne rade ozbiljno na suzbijanju ovih djela i hapšenju počinilaca, ostavljajući po strani pitanje velikog broja aktivnosti ovog pokreta.”

U nekoliko proteklih mjeseci napadi izraelskih doseljenika su se intenzivirali, posebno od strane pripadnika grupe “Shabibeh al-Tilal“, prema studiji.

Doseljeničko naselje Yitzhar

Na pitanje Al Jazeere, Luba Simari, glasnogovornica izraelske policije, odgovorila je kako su ove grupe do sada počinile oko 600 napada na Palestince. Prema njenim tvrdnjama, “snage sigurnosti ulažu velike napore da se zločinci procesuiraju. No, njihov rad je strogo povjerljiv, stoga je to teško pratiti.”

Studija prenosi i izjavu Chaima Levinsona, dopisnika lista Haaretz, u kojoj se kaže kako je istrebljenje pokreta “Cjenovnik” veoma složen proces, jer on nije hijerarhijski ustrojen. Pokret nema rukovodstvo, budžet ili račun u banci. Riječ je, zapravo, o ideji nastaloj u (doseljeničkom naselju) Yitzharu 2008. godine. Za nešto poput toga nije potrebno ništa više osim rasističke ideologije i želje za avanturom te nekoliko dolara za kupovinu spreja, pribora za paljenje vatre i oštrih predmeta.

Studija prenosi i riječi doseljenika, koji kažu “da je cilj ovih napada spriječiti Vladu Izraela da protjeraju doseljenike iz naselja i poruše zgrade sagrađene bez građevinske dozvole, kao i da odvrate Palestince od napada na izraelske ciljeve.”

Specijalne snage

No, studija ne prihvata ova opravdanja, ukazavši na to da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu suzdržan u iznošenju stroge osude ovih rasističkih napada te se po ovom pitanju izjasnio samo riječima da “sigurnosne vlasti rade na tome da uhapse one koji su odgovorni za ova djela.”

Ovo potvrđuje i B'Tselem, organizacija za ljudska prava na okupiranim teritorijama, ističući da istrage koje je provela ova organizacija pokazuju kako “izraelske snage sigurnosti interveniraju tek u relativno poodmaklim fazama ovih događaja, optužujući ih za nedostatak stvarne želje za borbu sa ovim problemom.”

Kao dokaz svojih tvrdnji, studija navodi i veoma važne kritike bivšeg predsjednika Shin Beta, Carmi Gillona, koji je potvrdio prije nekoliko mjeseci kako je Shin Bet u stanju da u veoma kratkom vremenskom periodu zaustavi zločine grupe “Cjenovnik”, ističući da borba protiv njihovog djelovanja nije uspjela do sada, zbog nedostatka stvarne namjere da se tome suprotstavi.”

Istraživač Mtans Shehadeh, jedan od autora ove studije, rekao je za Al Jazeeru kako je jedan od glavnih zaključaka ove studije upravo taj da su grupe “Cjenovnik” zapravo oružje izraelskih doseljeničkih naselja, predstavljajući ih kao “specijalne snage cionističkog kolonijalnog projekta u cijelosti.”

Izvor: Al Jazeera