Član katarske kraljevske porodice ‘zadržan’ u UAE

Saudijska Arabija i Emirati ranije su Sheikha Abdullaha predstavljali kao potencijalnu zamjenu katarskog emira (Twitter)

Jedan član katarske kraljevske porodice kaže da je zadržan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sheikh Abdullah bin Ali Al Thani objavio je video na Twitteru u kojem navodi da, ukoliko mu se nešto desi, to neće biti krivica Katara.

Sheikh Abdullah živi u Saudijskoj Arabiji od početka blokade uvedene Kataru. Saudijska Arabija i Emirati ranije su ga predstavljali kao potencijalnu zamjenu katarskog emira.

“Trenutno se nalazim u Abu Dabiju. Domaćin mi je Sheikh Mohammed. Zatvoren sam u svojoj rezidenciji. Nije mi dopušteno da odem. Strahujem da bi mi se nešto moglo desiti i da bi Katar mogao biti okrivljen za to”, naveo je u videu.

“Zbog toga vam svima želim reći da, ako mi se nešto dogodi, Katar za to ne može biti okrivljen. Moj domaćin trenutno je Sheikh Mohammed i on će biti odgovoran za ono što mi se možda dogodi. Na kraju, želim pozdraviti narod Katara, Emirata, Saudijske Arabije i sve stanovnike Zaljeva. Hvala.”

Zaljevska kriza

Sheikh Abdullah je sin katarskog emira iz 60-ih godina, Sheikha Ali bin Abdullaha Al Thanija. Decenijama se nije pojavljivao u javnosti, dok prošlog ljeta nije izbila diplomatska kriza. 

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su odnose sa Katarom u junu prošle godine, optužujući vladu te zemlje za podržavanje terorizma – što Doha poriče. 

Sheikh Abdullah se nakon toga povremeno pojavljivao na televizijama u Saudijskoj Arabiji i UAE izražavajući svoj stav o podršci mjera protiv Dohe. 

Na sastanku Arapske lige u Kairu u septembru, katarski ministar vanjskih poslova rekao je da Saudijska Arabija želi da svrgne katarskog emira Sheikha Tamima bin Hamada Al Thanija i zamjeni ga Sheikhom Abdullahom.

Izvor: Al Jazeera