Članice Pussy Riota u ‘zatvorskom paklu’

Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina su poslane u zloglasne zatvorske kolonije Mordoviju i Perm (AFP)

Dvije članice punk benda Pussy Riot premještene su u ruske zatvorske kolonije poznate po surovim uslovima pošto je sud ovog mjeseca potvrdio presude kojima su osuđene na po dvije godine zatvora, izjavila je u ponedjeljak njihov branilac, prenosi Tanjug.

“Nađa Tolokonjikova je poslana u Mordoviju, a Marija Aljohina u Perm”, rekla je za AFP branilac Violeta Volkova.

U regijima Perm i Mordovija, u centralnoj Rusiji, nalazi se velika mreža zloglasnih zatvora iz sovjetske ere koji su poznati po teškim uslovima.

“One su tamo prebačene u subotu”, kazala je Volkova i dodala da su članovi njihovih porodica saznali da su premještene tek kada su paketi za njih odbijeni u moskovskom zatvoru gdje su se privremeno nalazile.

Specijalni konvoj

Fanovi Pussy Riota su na Twitteru napisali da su dvije članice benda prebačene u zloglasne zatvore “specijalnim” konvojem.

Umjetnička grupa “Vojna” (rat), koja je bliska sa Pussy Riotom na toj društvenoj mreži je napisala da je Mordovija “najgori zatvorski pakao koji postoji”.

Tolokonjikova, Aljohina i treća članica benda Ekaterina Samutsevič u augustu su osuđene na po dvije godine zatvora zbog toga što su u glavnoj moskovskoj katedrali izvele performans u kome su ismijavale predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Žalbeni sud je početkom mjeseca potvrdio presude za Tolokonjikovu i Aljohinu, ali je neočekivano naložio oslobađanje Samutsevič, pa mnogi posmatrači vjeruju da je razlog pokušaj da se unese razdor u bend.

Izvor: Agencije