Članice Višegradske grupe odbijaju mini Schengen

Češki premijer Bohuslav Sobotka predsjedava samitom Višegradske grupe (EPA)

Članice Višegradske grupe (V4) – Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka – odbijaju zamisao o ograničavanju područja u Evropskoj uniji za koje ne trebaju vize na manji broj zemalja, takozvani mini Schengen, rekao je u četvrtak češki premijer Bohuslav Sobotka.

“Zemlje članice V4 saglasile su se da odbacuju mini Schengen i žele se fokusirati na zaštitu vanjskih granica”, poručio je u subotu Sobotka na profilu na Twitteru.

Češki premijer upravo predsjedava samitom V4 .

Zamisao o smanjenju broja učesnika šengenskog sistema bez granica sa sadašnjih 26 članica potaknuo je u petak holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem.

Sigurnost evropskih granica

Dijsselbloem, koji je i predsjednik eurogrupe koja okuplja ministre finansija eurozone, upozorio je da bi se zemlje koje nisu zaštitile evropske granice i nisu preuzele svoj dio izbjeglica mogle naći izvan budućeg područja mini Schengena.

Nedavno je upozorio i na mogućnost formiranja mini Schengena koji bi obuhvatao samo nekoliko zemalja ako se ne pojača sigurnost evropskih granica.

“Ne možemo dugoročno sačuvati socijalnu državu ako se nastavi ovakav priliv izbjeglica. Ako Evropska unija ne zaštiti vanjske granice, to će učiniti manja grupa zemalja”, rekao je u intervjuu za ekonomski dnevnik Handelsblatt.

Dijsselbloem je napomenuo da, zapravo, ne želi formiranje takvog mini Schengena, koji bi ograničio slobodu kretanja na šačicu zemalja umjesto sadašnjih 26.

Dok populistička desnica u više država tvrdi da Schengen, odnosno nedostatak graničnih kontrola, omogućava napade u Evropi, liberalni političari smatraju da bi ukidanje tog sistema značilo ekonomsku i socijalnu katastrofu.

Izvor: Agencije