Članovi G7: Zbog SAD-a nema konsenzusa o klimi

G7
Donald Trump i dalje smatra da članice G7 ne bi trebale poduprijeti Pariški sporazum (AP)

Summit skupine G7 završit će su subotu sa Sjedinjenim Američkim Državama kao jedinom članicom grupe koja ne podržava iznimno važan međunarodni sporazum o klimatskim promjenama, pokazuje tekst završne deklaracije skupa u gradiću Giardini Naxos.

Lideri G7 u subotu su neobično otvoreno priznali da nisu uspjeli premostiti razlike o pitanju klimatskih promjena, s obzirom da se SAD nije pridružio ostalim zemljama u podršci Pariškom sporazumu o klimi, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Na neformalnom forumu o globalnim klimatskim promjenama sudjeluju članice G7, SAD, Kanada, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija i Japan.

Donald Trump kao iznimka

Donald Trump, koji je prošle godine izabran za predsjednika SAD-a, često je i dosad bio u sukobu s ostalim zemljama članicama kada su posrijedi koraci koje treba poduzeti u pogledu klimatskih promjena.

U završnom priopćenju G7 samo se SAD nije obvezao na Pariški sporazum o klimatskim promjenama, prenosi Hina.

Toj je zemlji, po riječima neimenovanog diplomata, omogućeno dodatno vrijeme da donese odluku o ovom pitanju.

Isti je izvor rekao da je na američkog predsjednika u petak, prvoga dana summita u Taormini, izvršen pritisak kada je posrijedi ovo pitanje.

“Stajalište svih prisutnih bilo je jedinstveno. Iznimku je činilo samo Trumpovo stajalište.”

On i dalje smatra da članice G7 ne bi trebale poduprijeti Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

“SAD je u procesu preispitivanja svoje politike po pitanju klimatskih promjena i Pariškog sporazuma i zato nisu u poziciji da se pridruže konsenzusu o toj temi”, navodi se u završnoj deklaraciji.

Trump: Odluka idući tjedan

Uvažavajući taj proces, kako se dodaje, šefovi država i vlada Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Velike Britanije, kao i predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije potvrđuju svoju snažnu posvećenost brzoj primjeni Pariškog sporazuma.

Njemačka kancelarka Angela Merkel novinarima rekla da su razgovori o klimatskim promjenama bili “nezadovoljavajući”.

Američki predsjednik izjavio je u nedjelju da još nije donio odluku o tome da li će podržati Pariški sporazum o klimi.

“Konačnu odluku o Pariškom sporazumu donijet ću idućeg tjedna”, naveo je Trump na svojem Twitter profilu posljednjeg dana summita G7 u Italiji.

Izvor: Agencije