Članovi Islamske države na crnoj listi UN-a

Mark Lyall Grant, predsjedavajući sastanka Vijeća UN-a, istakao da IS namjerno napada civile (Reuters)

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je usvojilo rezoluciju čiji je cilj slabljenje grupe Islamske države (IS), čiji su pripadnici osvojili dijelove Iraka i Sirije.

Vijeće sigurnosti je stavilo na “crnu listu” šest članova ove grupe, uključujući portparola i zaprijetilo je sankcijama onima koji finansiraju, regrutiraju ili daju oružje militantima.

U rezoluciji se navodi šest članova ove grupe kojima će biti zabranjena putovanja, zamrznuta finansijska sredstva i neće moći da imaju pristup oružju. Na listi je, između ostalih, portparol grupe Abu Muhammad al-Adnani, Iračanin koga neki opisuju kao “najutjecajnijeg u grupi” i koji je blizak sa liderom grupe Abu Bakrom al-Baghdadijem.

‘Kršenje ljudskih prava’

U rezoluciji se najstrože osuđuju “terorističke aktivnosti grupe i nasilna ekstremistička ideologija i stalno, sistematsko i brutalno kršenje ljudskih i međunarodnog prava”.

“S užasom smo njihove brutalne akcije”, rekao je Mark Lyall Grant, britanski ambasador u UN-u i predsjedavajući sastanka Vijeća UN-a. “Oni namjerno napadaju civile”, dodao je.

Na “crnoj listi” su, također, Said Arif, bivši alžirski vojni oficir koji je pobjegao iz kućnog pritvora u Francuskoj 2013. godine i priključio se drugoj srodnoj grupi, Nusra frontu u Siriji, i Abdul Mohsen Abdallah Ibrahim al-Charekh iz Saudijske Arabije, koga opisuju kao “vodećeg internet propagandistu islamista” koji predvodi grupu Nusra front u Latakiji u Siriji.

Regrutacija stranih boraca

U rezoluciji se osuđuje regrutacija stranih boraca i izražava spremnost da se kazne pojedinci koji finansiraju ili pomažu transport stranih boraca.

Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je zabrinutost da grupe Islamska država i Nusra front uzimaju novac od prodaje nafte i osuđuje se svaka direktna ili indirektna trgovinska veza sa članovima tih grupa.

Od eksperata UN-a zahtijeva se da u roku od 90 dana podnesu izvještaj o prijetnji koju predstavljaju militanti i o detaljima regrutacije i finansiranja.

Izvor: Al Jazeera i agencije