Članstvo u NATO-u koštat će Crnu Goru 450.000 eura godišnje

Sadašnji kompletan budžet za odbranu Crne Gore je oko 50 miliona eura (Arhiva)

Finansijska obaveza Crne Gore prema NATO-u bit će članarina koja će na godišnjem nivou iznositi oko 450 hiljada eura, saopšteno je danas iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO-u.

Crna Gora će postati 29. članica ove organizacije na Samitu NATO-a 25. maja, koji će biti održan u Briselu.

“Često se plasiraju pogrešne informacije da NATO traži dva posto bruto društvenog proizvoda (BDP) za članstvo. To je potpuno netačno, jer postoje dvije vrste troškova – jedna je članarina i nju svi plaćaju i ona će za Crnu Goru iznositi oko 450 hiljada eura ili 0,027 odsto od ukupnog zajedničkog godišnjeg NATO budžeta.

Druga grupa troškova su troškovi domaćeg sistema odbrane koje Crna Gora svakako mora da ima, a sadašnji kompletan budžet za odbranu Crne Gore za 2017. godinu je oko 50 miliona eura, od čega je oko pet miliona eura iz sopstvenih prihoda, što znači da je ta članarina od 450 hiljda eura apsolutno prihvatljiva i ostvariva”, navodi se u saopštenju, prenosi Anadolija.

Izdvajanja za odbranu

Inicijativa da članice NATO-a izdvajaju dva posto BDP-a za članstvo odnosi se isključivo na izdvajanja za sopstvenu odbranu svake zemlje posebno.

“Riječ je o dva posto izdvajanja za odbranu i ta sredstva se usmjeruju na nacionalni sistem. Dakle, to su izdvajanja za odbranu u Crnoj Gori. Plan je da se dostigne dva posto od BDP-a izdvajanja za ukupnu odbranu do 2024. godine i to je u agendi dugoročnog planiranja i usvojeno je na nivou Vlade”, piše u saopštenju. 

Navodi se da je na Samitu NATO-a u Velsu, prije tri godine, dogovoreno, a sve države članice su se usaglasile, da se do 2024. godine dostigne i tih predloženih dva posto od BDP-a odvajanja za sopstveni sistem odbrane, sa čime se Crna Gora i uskladila.

Izvor: Agencije