‘Clasico’ iz snova za mladog Varanea

Za neiskusnog odbrambenog igrača koji igra protiv najboljeg nogometaša svijeta Lionela Messija u prvom “Clasicu” meč nije mogao proći bolje za Raphaela Varanea u srijedu navečer, kada je njegov Real Madrid, kao domaćin, remizirao (1:1) s Barcelonom u prvom meču polufinala Kupa kralja.

Ovaj 19-godišnji Francuz imao je skoro savršen nastup, u kojem je oduševio domaće navijače na “Santiago Bernabeu”, napravivši nekoliko ključnih poteza.

Perfektnu noć je okončao pogotkom za poravnanje sedam minuta prije kraja utakmice.

Ovaj pogodak povećao je šanse “Kraljeva” uoči revanša na Nou Campu krajem sljedećeg mjeseca te dobio Varaneu, koji je 2011. godine stigao iz francuskog Lensa, na preporuku njegovog uzora Zinedinea Zidanea, velike pohvale saigrača i zvaničnika Reala.

“Odigrao je senzacionalnu utakmicu i okončao je pogotkom glavom, kojim nas drži u životu”, rekao je bivši napadač Reala, a sadašnji direktor Emilio Butragueno za špansku televiziju.

“Ima svega 19 godina, izašao je na teren i odigrao meč protiv Barcelone bez ikakve greške, i to je veliki pokazatelj njegovog kvaliteta.”

Dva momenta

Trener Madriđana Jose Mourinho uvrstio je Varanea, člana mlade francuske reprezentacije (U21), u početnih 11 kako bi ispunio prazninu nastalu povredom Pepea i suspenzijom Sergija Ramosa, dok je na klupi ostavio španskog reprezentativca Raula Albiola, a to se pokazalo odličnim potezom.

Francuz je pokazao kako “hladne glave” i pod pritiskom može dobro pratiti utakmicu te kako zna koristiti svoju veliku brzinu kako bi spriječio prijetnje Messija, Pedra i Andresa Inieste.

Pored gola, istakao se u dva momenta.

Prvi se desio u 21. minuti, kada je odlično reagirao i izbio loptu sa gol-linije nakon što je Xavi šutirao i savladao golmana Madriđana Diega Lopeza, a drugi 11 minuta prije kraja prvog poluvremena, kada je oduzeo loptu Cescu Fabregasu kada se igrač sredine terena Barce stuštio ka golu domaćina.

“Veoma sam sretan sa svojim nastupima”, izjavio je Varane, čiji je otac sa otoka Martinik.

“Ovo je bilo nevjerovatno iskustvo za mene, a gol je ispunjenje sna. Još uvijek ne mogu vjerovati, ovo je moja najbolja utakmica od kako sam došao u Real. Trener mi je čestitao, cijela svlačionica, svi su bili veoma zadovoljni.”

Izvor: Agencije