Clinton i Trump spremni za prvu debatu

U Sjedinjenim Američkim Državama večeras se održava dugo očekivana prva predsjednička debata demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton i republikanskog kandidata Donalda Trumpa. Nakon nekoliko mjeseci uzajamnog vrijeđanja i usijane atmosfere, dvoje kandidata će se suočiti u saveznoj državi New York.

Dok se na Univerzitetu Hofstra obavljaju posljednje pripreme za sučeljavanje, vodeće je pitanje u kojem će pravcu krenuti debata.

“Hoće li njegov manjak znanja o temeljnim stvarima i politici, što nije mnogo značilo na stranačkim izborima, imati značaja večeras? Koliko će imati utjecaja to što je Hillary Clinton utrošila mnogo vremena za pripreme, a Trump nije nikako”, kazao je Norman Ornstein, analitičar.

Sve su to pitanja na koja ne znamo odgovore, ali znamo što je fokus njihovih kampanja.

“Pred njom je izazov zato što Donald Trump govori stvari koje nisu istinite. Ona će morati biti pozitivna, ali isto ne smije dozvoliti Trumpu da izmišlja stvari”, rekao je John Podesta, šef kampanje Hillary Clinton.

Republikanci se fokusiraju na sve bolji rejting svog kandidata.

“Glasači bi trebali ne samo govoriti o tome kakve su rezultati danas, nego kakve su brojke bile prije sedmicu ili dvije. Veliki preokret se događa i Amerikanci počinju to shvatati”, rekao je Michael Flynn, savjetnik Donalda Trumpa.

Najsitniji detalji 

Analitičari se slažu da će jedna dobra rečenica, jedan pokret ili ponašanje na sceni imati velikog utjecaja. Kao klasičan primjer uzima se debata iz 1984.godine između Ronalda Reagana i Waltera Mondalea. Reagan je bio najstariji predsjednički kandidat u historiji, pa ga je moderator upitao mogu li njegove godine utjecati na njegov posao.

“Nikako. Isto bih tako volio da znate da ja neću godine starosti postavljati kao pitanje u ovoj kampanji. Ne namjeravam eksploatirati u političke svrhe mladost i neiskustvo mog suparnika”, izjavio je tada Ronald Reagan, bivši američki predsjednik.

Reagan je osvojio svoj drugi mandat, a Mondalea se više nitko ne sjeća. Predsjednički izbori su, inače, ove godine prava poslastica i za komičare.

“Mislim da svi znamo što će Trump učiniti moderatoru debate ako mu postavi zeznuta pitanja”, rekao je Seth Meyers, komičar.

Prema posljednjim anketama Hillary Clinton ima prednost od dva do četiri posto, što znači da su gotovo poravnati. Večeras je na redu prva od ukupno tri debate.

Izvor: Al Jazeera