Clinton najpopularnija među političarima

Istraživanje je provedeno sedam dana nakon što je 65-godišnja Hillary Clinton napustila položaj državne sekretarke (Getty Images)

Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton najpopularnija je politička ličnost u Sjedinjenim Američkim Državama i uživa veću popularnost od stranačkih kolega, predsjednika Baracka Obame i potpredsjednika Joea Bidena, kao i od vodećih republikanaca, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja u SAD-u.

Hillary Clinton, mogućoj predsjedničkoj kandidatkinji na izborima 2016. godine, sklono je 61 posto Amerikanaca, dok 34 posto nema pozitivno mišljenje o njoj, po rezultatima istraživanja univerziteta Quinnipiac.

Istraživanje je provedeno sedam dana nakon što je 65-godišnja Hillary Clinton napustila položaj državne sekretarke.
Clinton je rekla da ne vidi svoj povratak u politiku, ali je ostavila otvorenom takvu mogućnost.

Mišljenja o Obami i Bidenu

Za usporedbu, o Obami pozitivan stav ima 51 posto Amerikanca, a 46 posto ga negativno ocjenjuje.

Bidenu, koji je također mogući kandidat na izborima 2016. godine, 46 posto Amerikanaca dalo je pozitivnu ocjenu, prema 41 posto koji su ga ocijenili negativno.

Vodeći republikanci, uključujući i političku zvijezdu u usponu 41-godišnjeg Marca Rubia, nisu dovoljno poznati Amerikancima, pokazali su rezultati ankete.

Rubio je 27 posto ispitanih pozitivno ocijenilo, 15 posto negativno, a čak 57 posto je reklo da ne zna dovoljno o njemu.

Mnogo ispitanih, 45 posto, reklo je i da ne zna dovoljno o bivšem guverneru Floride Jebu Bushu, čije se ime spominje među mogućim republikanskim kandidatima za 2016.

Izvor: Agencije