Clinton optužila Kinu za krađu informacija

Clinton se osvrnula i na pregovore oko iranskog nuklearnog programa i izrekla je oštre riječi na račun Teherana (Reuters)

Kandidatkinja demokrata za predsjednicu SAD Hillary Clinton, optužila je danas zvanični Peking za krađu poslovnih tajni i ogromne količine vladinih informacija i navela da želi da vidi miroljubivi uspon Kine.

U obraćanju okupljenima tokom predsjedničke kampanje u New Hampshireu, Clinton je rekla da SADC mora u potpunosti da bude na oprezu, jer kineska vojna snaga veoma brzo raste i prijeti zemljama s kojima Washington ima odbrambene ugovore poput Filipina.

“Moramo da budemo potpuno budni jer se kineska vojska veoma brzo razvija. Oni također pokušavaju da izvrše upad u sve što se ne kreće u SAD-u. Krađa poslovnih tajni od odbrambene proizvodnje, krađe ogromne količine informacija vlade, sve u potrazi za sticanjem prednosti”, istakla je Clinton.

Kinesko hakovanje

Reuters podsjeća da iako je Clinton koristila mnogo oštriju retoriku od američkog predsjednika Baracka Obame i njegova administracija je ukazala na masovno kinesko hakovanje američkih vladinih agencija koje imaju kompromitovanu personalnu dokumentaciju najmanje 4,2 miliona sadašnjih i bivših vladinih službenika.

Zvanični Peking to negira i tvrdi da nisu vršili upad u računare američke Kancelarije za upravljanje kadrovima.

Clinton se osvrnula i na pregovore oko iranskog nuklearnog programa i izrekla je oštre riječi na račun Teherana, navodi Reuters.

Ona je kazala da čak ukoliko se i postigne dogovor sa Iranom, Tehranova agresivnost se neće završiti i ostaće zemlja koja je glavni sponzor terorizma i nastaviće da destabilizuje vlade u regionu i šire.

Ipak, Clinton je navela da se nada da će jak dogovor biti postignut tokom razgovora u Beču između svjetskih sila – Grupe 5+1 i Irana, pošto je 7. juli novi krajnji  za postizanje dogovora za suzbijanje Teheranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija koje su osakatile iransku ekonomiju.

Izvor: Agencije