Clinton povećala prednost nad Trumpom

Prema posljednjim anketama, Clinton dobiva podršku 50 posto glasača, a Trump 38 posto (Reuters)

Dva tjedna prije američkih predsjedničkih izbora Hillary Clinton je, prema anketama, povećala prednost pred Donaldom Trumpom, koji je sada ugrožen i u nekim tradicionalno republikanskim državama.

Prema anketi koju su objavili američki mediji, demokratska kandidatkinja Clinton, koja se nada da će postati prva predsjednica u povijesti SAD-a, dobiva 50 posto glasova, što je njezin najbolji rezultat od početka kampanje, prema 38 posto koliko bi dobio poslovni čovjek Trump.

Clinton je rekla da je na izborima “u igri kontrast između kandidata” i da oni žele dati razloge za glasanje “za”, a ne samo “protiv”.

Svjesna da je za pobjedu 8. studenoga potrebna jaka mobilizacija manjina, bivša državna tajnica je u nedjelju ujutro održala govor u jednoj crkvi afroameričke zajednice u Durhamu u Sjevernoj Karolini.

Barack Obama je tijesno pobijedio u toj državi 2008, a četiri godine kasnije izgubio.

Trumpov štab: Nećemo odustati

U međuvremenu se oglasio i izborni stožer Donalda Trampa, priznavši zaostatak. No, poručuju da neće odustati.

“Zaostajemo. Ona je u određenoj prednosti, ali ne odustajemo. Znamo da možemo pobijediti”, odgovorili su.

Iz tima Hillary Clinton predviđaju da će ovo biti “najveći izbori u povijesti Amerike”, kao i da će biti zabilježena dosad najveća izlaznost.

Ako u iduća dva tjedna ne dođe do “značajnih pomjeranja”, Clinton ima velike izglede postati prva žena predsjednik SAD-a, piše AP.

Ta agencija navodi i kako je demokratska kandidatkinja bila bolja u dvije od tri debate od Trumpa te podsjeća i kako vodi u mnogim anketama u većini neopredijeljenih država.

Clinton se bori da promijeni mišljenje glasača

Clinton će, ipak, kampanju završiti boreći se da promijeni mišljenje milijuna glasača, ukazuje američka agencija, napominjući kako je mnogi vide kao boljeg lidera, ali i da joj više od polovice zemlje nije naklonjeno.

Njezini savjetnici utrošili su mjesece pokušavajući “izbrisati” takvu percepciju, pa su organizirali događaje manjeg obima gdje je mogla voditi “intimnije razgovore s glasačima”, podsjeća AP.

Koristili su i veliki broj poruka sa ciljem uvjeravanja javnosti da Clinton nije ušla u predsjedničku utrku samo da bi ispunila političke ambicije.

Savjetnici vjeruju da je Clinton sama odgovorna za neke probleme, prije svega zbog inzistiranja na privatnosti.

Gotovo cijelu kampanju borila se objasniti zašto je koristila privatnu elektroničku poštu, u podrumu svoje kuće, dok je bila na čelu State Departmenta, te je krila od najbližih suradnika da je bila bolesna tijekom kampanje zbog čega joj je i pozlilo, navodi AP.

Izbori u SAD-u održavaju se 8. studenog.

Izvor: Agencije