Clinton: SAD će ostati sila na Pacifiku

Clinton s članovima Vladinog kabineta u Istočnom Timoru (Reuters)

Sjedinjene Države nisu prijetnja nijednoj zemlji u azijsko-pacifičkoj regiji, poručila je u četvrtak američka državna sekretarka Hillary Clinton tokom regionalne turneje koju se doživljava kao odgovor na sve veći utjecaj Pekinga.

Turnejom po šest zemalja u deset dana šalje se “jasna poruka da su SAD bile, jesu i bit će uvijek sila na Pacifiku”, kazala je Clinton tokom posjeta Istočnom Timoru, maloj zemlji u jugoistočnoj Aziji koja ju je ugostila prvi put.

“Nismo ovdje protiv bilo koje druge zemlje. Smatramo da su Azija i Pacifik dovoljno veliki da mnoge zemlje mogu učestvovati u aktivnostima u regiji”, dodala je, ponovivši sličan govor kao i onaj koji je održala na Kukovom otočju prvog dana turneje u nedjelju.

Upitana da komentira ponekad napete odnose između SAD-a i Kine, osobito kada je riječ o Siriji, Clinton je istaknula da dvije sile pokušavaju “postići najveću moguću saglasnost”, ne odbijajući “iskren” dijalog.

Kodeks ponašanja

Clinton je u Indoneziji, gdje je boravila prije nego je posjetila Kinu, pozvala Kinu i ASEAN da ostvare “značajne pomake” prema “kodeksu ponašanja”, jer regionalna asocijacija već više godina pokušava ubijediti Peking da ga prihvati.

Kina se uvijek protivila ovom kodeksu, ističući da preferira bilateralno rješavanje sporova.

Ona je pozvala sve zemlje i Kinu, također, da učine “značajan progres” ka okončanju konflikta do novembra.

Američka sekretarka je izrazila nadu da će Peking pronaći mirotvorno rješenje u teritorijalnom sporu s južnoazijskim državama.

Clinton će turneju nastaviti posjetom Bruneju, nakon čega će otputovati u Vladivostok, na ruskom dalekom istoku, gdje će učestvovati na samitu Azije i Pacifika (APEC) 8. i 9. septembra. 

Izvor: Agencije