Clinton: Škotska u Britaniji, Britanija u EU

Barack Obama je, također, rekao da bi pozitivan ishod bio da Škotska i Velika Britanija ostanu zajedno (AP)

Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton pozvala je Škotsku da ostane u sastavu Velike Britanije, navodeći da bi u suprotnom obje strane bile na gubitku.

“Ne bih voljela da izgubite Škotsku”, rekla je ona, dodajući kako se nada da se to neće dogoditi.

Clinton je kazala kako smatra da bi to bio gubitak za obje strane, navodeći da ona, ipak, “nema pravo glasa”.

Za Veliku Britaniju bi, navela je, bilo najbolje da ostane u Evropskoj uniji, prenijela je agencija AFP.

“Evropi je, prema mom mišljenju, potrebna Velika Britanija. Smatram da Velika Britanija donosi perspektivu i iskustvo koje je važno za Evropu, posebno u vremenu poslije krize”, kazala je.

Prošle sedmice je i američki predsjednik Barack Obama iznio isti stav – da je za Škotsku bolje da bude u sastavu Velike Britanije, a za Veliku Britaniju da ostane u EU-u.

Uključivši se u debatu o referendumu o nezavisnosti Škotske, zakazanom za 18. septembar, Obama je rekao da je “na narodu Škotske da donese odluku”.

Škoti podijeljeni o odvajanju

Međutim, na završetku samita G7 u Briselu on je kazao da bi pozitivan ishod bio da Škotska i Velika Britanija ostanu zajedno.

“Gledano spolja, u najmanju ruku izgleda da stvari funkcioniraju prilično dobro. A i očigledno je da je u našem interesu da budemo sigurni kako će jedan od naših najbližih saveznika kojeg ćemo ikad imati ostane snažan, čvrst, ujedinjen i efikasan partner. Međutim, to je, ipak, na kraju odluka koju će donijeti narod”, poručio je Obama.

Nedavna istraživanja javnog mnijenja su pokazala da su građani Škotske tijesno podijeljeni u stavu da li bi Škotska trebala proglasiti nezavisnost.

Kako je objavio Financial Times, 47 posto odraslih Škota protivi se nezavisnosti, dok je 40 posto za odvajanje.

Jaz između dvije grupe ispitanih smanjio se od kada su se zvaničnici vlada u Londonu i Edinburghu prošle godine složili o terminima za održavanje referenduma.

Prema istraživanju, u Engleskoj i Welsu postoji snažna podrška zajednici sa Škotskom i oštro protivljenje da se Škotima dozvoli da i dalje koriste britansku funtu ako se izjasne za nezavisnost.

Izvor: Agencije