Clooney izbjeglicama: SAD je zemlja imigranata

George i Amal Clooney su potomci izbjeglica [Izvor: YouTube/IRC]

Na petu godišnjicu rata u Siriji, Međunarodni komitet za pomoć (IRC) udružio se sa advokaticom za zaštitu ljudskih prava Amal Clooney i njenim suprugom, glumcem Georgeom Clooneyjem, kako bi skrenuli pažnju na aktuelnu izbjegličku krizu.

Širom Evrope, bračni par Clooney se sastajao sa državnicima kako bi se pronašao način za rješavanje problema.

IRC je objavio videosnimak koji prikazuje sastanak Georgea i Amal Clooney sa tri izbjegličke porodice koje danas žive u Berlinu.

George Clooney je poručio izbjeglicama da ga ne šokira to što se desilo u Siriji, već činjenica da rat i dalje traje.

Clooney je izbjeglicama ispričao da je on irskog porijekla i da su članovi njegove porodica također bili izbjeglice kada su došli u Sjedinjene Američke Države prije stotinu godina.

“U Americi su u to vrijeme užasno postupali prema Ircima i nisu ih prihvatali. Amerika je naučila da prihvati sve ove ideje. Amerika je to što jeste, zemlja imigranata”.

Američki glumac je naglasio da Amerikanci u posljednje vrijeme nisu svjesni ko su i šta su.

“To što ovdje razgovaram sa vama je dobar način da ih podsjetim ko smo mi i ko smo uvijek bili, odnosno da smo mi – vi”.

Sirijci su tokom sastanka bračnom paru Clooney ispričali strahote koje su preživjeli u Siriji.

Povratak kući

Amal Clooney je kazala izbjeglicama da je i njena porodica pobjegla od rata u Libanu 1982. godine.

Ona je dodala da je njena porodica bila sretna što ih je jedna evropska zemlja primila, ali i što se njen otac mnogo godina kasnije uspio vratiti u Bejrut.

“Nadam se da ćete i vi imati priliku da se vratite u sigurnu i slobodnu Siriju”, dodala je ona.

Izbjeglice su naglasile da nemaju ništa sa oružanom grupom Islamska država Irak i Levant, kao ni sa sličnim organizacijama, te da islam nije onakav kakvim ga prikazuju te grupe.

“Mi ne volimo ubistva, niti nasilje. U stvari, mi smo preživjeli nasilje”, kazala je jedna od sirijskih izbjeglica.

George Clooney je rekao da se lako zaboravi da izbjeglice nisu napustile svoju zemlju bez razloga, već da su je napustile zbog užasne tragedije.

“Ovo su ljudi koji su imali normalne, stvarne živote. Njihov svijet je uništen i raznesen. Lako je zanemariti ogroman broj. Ali, teško je zanemariti malo dijete koje sjedi na podu i plače dok njegova majka priča o onome što su preživjeli i sluša majku koja kaže da ako mora umrijeti, nada se da će to biti od metka jer će tako biti brže”.

“Mi kao civilizirano društvo uvijek gledamo oko nas  kada su ove tragedije u pitanju i kažemo da bismo nešto uradili da smo znali šta se dešava. Ali, istina je, da naravno, mi znamo”, poručio je Clooney.

Izvor: Agencije