Clooney u borbi protiv korupcije u J. Sudanu

Najviši politički i vojni dužnosnici Južnog Sudana, pokazuju izvješća, profitirali su tijekom građanskog rata u kojemu su ubijeni deseci tisuća ljudi.

Organizacija Sentry optužuje dužnosnike za gomilanje bogatstva putem korupcije, dok građani te zemlje žive u siromaštvu. Izvješće je rezultat dvogodišnje istrage te organizacije, čiji je suosnivač glumac George Clooney.

Glumci George Clooney i Don Cheadle se nadaju da će njihova popularnost skrenuti pozornost na, kako kažu, očiglednu i drsku korupciju u Južnom Sudanu. U Washingtonu su predstavili rezultate istrage njihove organizacije o novcu koji potiče nastavak sukoba u toj zemlji.

Istražitelji tvrde kako je predsjednik Kiir vlasnik jedne luksuzne kuće u Nairobiju u Keniji. Njegov je susjed svrgnuti potpredsjednik Riek Machar. Na obližnjim imanjima luksuzno živi i nekoliko generala.

Istražitelji navode da su te vile i raskošni provodi dokaz korupcije. Tvrde kako to mogu i dokazati.

Dužnosnici novac peru uz pomoć članova svojih obitelji, profitirajući od poslova s naftom, rudarstvom, avioprijevozom, bankama, pa čak i kockarnicama.

“Vlasnik 25 posto dionica u jednoj kompaniji je osoba koja se preziva Kiir. U dokumentaciji se nalazi kopija putovnica te osobe. Nećemo je pokazati jer je riječ o djetetu od 12 godina. Dakle, riječ je o 12-godišnjem sinu predsjednika Kiira. U rubrici ‘zanimanje’ piše ‘sin predsjednika'”, ukazuje J.R. Mailey iz projekta “The Enough”.

Poziv drugima na akciju

U izvješću se tvrdi kako se novac koristi za nastavak sukoba, a organizacija sada zahtijeva od predsjednika Baracka Obame da pomogne u zaustavljanju nasilja, sankcioniranjem i zamrzavanjem imovine vladinih dužnosnika i generala. Pozivaju i druge zemlje na akciju.

Kako se navodi, točno znaju koje kompanije, banke i pravnici pomažu u korupciji.

Na pitanje što ako ne prestanu i hoće li objaviti o kome je riječ, Clooney odgovara potvrdno.

“To je dio ovoga procesa. Ratne zločince ne možete posramiti, ali zato možete osramotiti banke, dužnosnike međunarodne zajednice koji nastavljaju poslovati s njima. Naravno da ćemo ih prozvati”, najavljuje Clooney.

Glasnogovornik predsjednika Kiira trebao se obratiti novinarima. Obraćanje je otkazano pod izgovorom da odvjetnicima vlade treba više vremena za analiziranje izvješća.

Glumci i aktivisti nadaju se da će i druge vlade postupiti ispravno.

Izvor: Al Jazeera