Coca-Cola ulaže milijarde dolara u Indiju

Očekuje se da će Indija do 2020. godine postati za Coca-Colu jedno od pet najvećih tržišta u svijetu (AP)

Coca-Cola planira udvostručiti dosadašnje investicije u Indiji i u narednoj deceniji uložiti pet milijardi dolara u proširenje kapaciteta, budući da će ta zemlja do 2020. godine vjerovatno postati najveće svjetsko tržište mladih potrošača ovog pića.

Coca-Cola je od početka poslovanja u Indiji 1993, kupovinom proizvođača napitaka firme Parle i njenih brendova Thums Up i Limca, investirala blizu dvije milijarde dolara, pišu mediji u New Delhiju.

Kompanija u Indiji primjenjuje “hibridni model” poslovanja, odnosno kombinaciju vlastitih i franšiznih fabrika za flaširanje proizvoda.

Muhtar Kent, globalni direktor Coca-Cole, izjavio je da ta zemlja sa preko 1,2 milijarde stanovnika “ima skoro neograničen potencijal za rast”.

Deseta privreda

Privreda Indije je deseta u svijetu mjereno nominalnim ukupnim domaćim proizvodom (BDP), koji je u 2011. procijenjen na 1,84 biliona dolara, ali čak treći po veličini BDP-a mjerenim paritetom kupovne moći (prema tržišnim cijenama), blizu 4,5 biliona dolara.

Kent je rekao kako se očekuje da će Indija do 2020. godine postati za Coca-Colu jedno od pet najvećih tržišta u svijetu.

Lokalni mediji pišu, međutim, da je Indija za Coca-Colu, također, primjer nevjerovatnog preokreta u poslovanju.

Prije samo šest godina Coca-Cola je “udarila u zid” i poslovanje je drastično opalo, jer je njen glavni proizvod bio doveden u vezu sa kontroverznim pesticidima.

Kent nije želio kazati da li će sa novim investicijama doći i do promjene u ponudi proizvoda, odnosno napuštanja koncepta gaziranih zaslađenih napitaka i proizvodnje nešto zdravijih sokova.

Mala potrošnja

Kent je naglasio još malu potrošnju po glavi stanovnika u Indiji od nekih 12 flaša godišnje, odnosno jednu mjesečno po potrošaču, u suprotnosti sa 36 flaša po stanovniku u Narodnoj Republici Kini, odnosno svjetskim prosjekom od 92 flaše.

Stručnjaci koji prate ovaj segment, tvrde kako je, ukoliko ne dođe do zakonskih ograničenja, malo vjerovatno da će Coca-Cola diverzificirati i promijeniti ponudu svojih proizvoda, barem dok u Indiji ne dostigne globalnu potrošnju po glavi stanovnika.

Atul Singh predsjednik Coca-Cole za Indiju izjavio je da je u 2011. prodaja porasla za 20 posto.

Izvor: Agencije