Conte: Francuska i Malta će primiti po 50 migranata

Brod kojim upravlja Frontex i plovilo italijanske porezne policije pokupili su migrante u blizini italijanskog otoka Linose (EPA)

Šef italijanske Vlade Giuseppe Conte rekao da će Francuska i Malta primiti po 50 migranata, od 450 spašenih koji se nalaze na dva broda u italijanskim vodama.

“Francuska i Malta će primiti svaka po 50 od 450 migranata s dva vojna broda. Vrlo brzo će stići odgovori i drugih evropskih zemalja”, napisao je Conte na svom Facebook profilu.

On je to objavio nakon cjelodnevnih kontakata s 27 evropskih čelnika koje je podsjetio na “logiku i duh zajedništva iz zaključaka Evropskog vijeća krajem juna”.

Conte je dodao tom komentaru sliku pisma upućenog Jean-Claude Junckeru, predsjedniku Evropske komisije i Donaldu Tusku, predsjedniku Evropskog vijeća.

“U kontekstu u kojem je Italija uvijek na prvoj liniji u spašavanju ljudskih života na moru, tražim od vas jasan znak podjele odgovornosti u odgovoru na problem migracija i razmatranje mogućnosti primanja dijela od oko 450 spašenih osoba”, napisao je Conte u pismu upućenom čelnicima EU-a.

Malta odbila pozive Rima da spasi migrante

Ranije je objavljeno da Conte traži države koje su voljne primiti oko 450 migranata spašenih u subotu s prenapučenog broda na Mediteranu.

Brod kojim upravlja evropska granična agencija Frontex i plovilo italijanske porezne policije pokupili su migrante u blizini italijanskog otoka Linose, više od 100 nautičkih milja od Malte koja je u petak odbila pozive Rima da ih spasi.

Prema međunarodnim zakonima izbjeglice ne smiju biti vraćene na mjesto gdje su njihovi životi ugroženi.

I Ujedinjeni narodi i Evropska unija smatraju Libiju nesigurnom.

Izvor: Agencije