Conte: Malta će primiti stotine migrante s broda ‘Lifeline’

Lifeline, Migranti, Brod
Humanitarna organizacija objavila je tijekom noći s ponedjeljka na utorak da se uvjeti na brodu pogoršavaju (EPA)

Malta će dopustiti pristajanje spasilačkom brodu “Lifeline” nakon što mu je Italija to zabranila, čime će završiti gotovo tjedan dana čekanja tog broda na Mediteranu s više od 230 migranata, najavio je u utorak talijanski premijer.

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je kako mu je malteški kolega Joseph Muscat otkrio tu odluku u telefonskom razgovoru.

Lifeline je proveo pet dana u međunarodnim vodama.

Nakon dolaska na Maltu, migranti će biti podijeljeni među članicama EU-a koje ih žele prihvatiti, naglasio je Conte. 

“Italija će ispuniti svoj dio obaveze i primiti dio migranata s palube “Lifelinea” u nadi da će i druge europske držav eto učiniti”, dodao je talijanski čelnik.

Pogoršanje uvjeta

Nova vlada u Rimu, u kojoj je i protuimigrantska stranka Liga, protresla je europsku migrantsku politiku najavivši da više neće primati brodove kojima upravljaju humanitarne organizacije koje spašavaju migrante. 

Opasni morski put do Italije glavna je ruta tražiteljima azila iz Afrike u Europu, a u proteklim godinama ih je više tisuća poginulo u tom pothvatu.

“Lifeline” je objavio da je tijekom noći s ponedjeljka na utorak jedna osoba trebala biti evakuirana i da se uvjeti na brodu općenito pogoršavaju. 

Misija “Lifeline”, humanitarna organizacija koja upravlja brodom, pozdravila je ponudu Malte, no i istaknula kako “članice EU-a sada trebaju pružiti dobrodošlicu tim ljudima”. 

Izvor: Agencije