Conte vratio mandat za sastav vlade Italije

Giuseppe Conte nije uspio ubijediti Mattarellu da je Savone dobar izbor za ministra ekonomije (EPA)

Mandatar za sastav nove italijanske vlade Giuseppe Conte vratio je mandat predsedniku Sergiou Mattarelli, izjavio je generalni sekretar predsednikove kancelarije.

Prethodno je Mattarella odbio je da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije, kojeg su predložili krajnje desničarska Liga i Pokret pet zvezdica, preneo je Reuters.

Saona je bivši ministar industrije kriričan prema Evropskoj uniji, koji je otvorio pitanje mogućeg izlaska Italije iz evrozone.

Italijanski predsednik rekao je da je učinio sve kako bi se formirala vlada, ali i naglasio da izbor ministra ekonomije dosta govori o vladi.

Mattarella je dodao i da je ostanak u evro zoni odfundamentalne važnosti za zemlju.

Uskoro odluka o narednim koracima

Italijanski predsednik je rekao i da će sačekati sa odlukom o eventualnom raspisivanju novih izbora, kao i da će uskoro saopštiti odluku o tome šta dalje.

Nekoliko sati pre nego što je Mattarella pozvao Contea, jedan ekonosmki portal preneo je Savoninu izjavu kojom on nastoji da ublaži sumnje u njegovu privrženost evru i pravilima EU.

“Želim drugačiju Evropu, jaču, ali pravedniju”, naveo je Savona.

Lider Lige Matteo Salvini je prethodno izjavio da neće odustati od zahteva da Savona bude novi ministar ekonomije.

Visoko pozicionirani članovi Pokreta pet zvezdica smatraju da postoji rizik od propadanja napora za formiranje koalicione vlade, nakon što je Mattarella navodno stavio veto na nominaciju Savone, kažu izvori iz tog pokreta, koje italijanska agencija ANSA ne imenuje.

“U tom slučaju, imaćemo nove izbore”, rekli su neimenovani izvori.

Izvor: Agencije