Contreras: Bez nepravde se ne osjeća dobrobit pravde

U sarajevskoj Galeriji 11/07/95 je otvorena izložba fotografija meksičkog fotografa Narcisa Contrerasa, dobitnika Pulitzerove nagrade. Na slikama su zabilježeni neki od dramatičnih trenutaka iz sirijskog rata. Fotografirao je sukobe u nekoliko država, a za Al Jazeeru kaže da je, poslije svega što je video, shvatio da bez nepravde ne možete osjetiti sve blagodeti pravde.

“Konflikt je dio ljudske perspektive na život, koji je izgleda neizbježan. Rat je dio različitih aspekata ljudske prirode, skupljenih u jednom trenutku, koje nazivamo prelomnim događajima u historiji.

Niko od nas nije toliko daleko od patnje. Zbog toga rat želim predstaviti na personaliziran način.

Fotografija je majka učenja

Patnja je dio ljudske sudbine, koju može doživjeti svako od nas. Nikada nismo daleko od nje. Patnja na jednom najnižem nivou nam omogućava da se povežemo jedni s drugima i potražimo čovječnost u sebi.

Fotografija je majka učenja i razumijevanja. Svaki čovjek koga sam portretirao u različitim okolnostima učio me na neki poseban način o životu, ljubavi, bolu, solidarnosti, nepravdi… To su ljudi koji vam daju najteže lekcije iz života. Kada se nađem ispred takvih ljudi, veoma sam tu.

Sirija je jedna od takvih zemalja. Ono što sam tamo vidio, osjetio  bilo je prilično dramatično. Lično prije toga nisam svjedočio tako groznim stvarima koje sam vidio u Siriji.

Pratio sam i rat u Gazi, u kojoj su ljudi, također, užasno patili. Ali, rat u Gazi je kontrolirani rat, sistematičan, rat koji je za novinare bio najbezbjednijii. To nije kao u Siriji ili Libiji, gdje je nasilje van kontrole, gdje se stvari dešavaju slučajno, svašta vam se može dogoditi u bilo koje vrijeme. U Gazi je sve planirano. Znate dan, vrijeme, trenutak kada se nešto treba desiti. To je bio vrlo kontrolirani rat.

Stvar naše odluke

Mislim da je dobrota dio ljudske prirode, kao i zlo. To je izbor. Sami biramo da li ćemo ići jednim ili drugim putem. Sve je to stvar naše odluke. Ali, vjerujem da je dobrota najplemenitije osjećanje.

Svi možemo misliti da svijet može biti savršeno mjesto ispunjeno čistom dobrotom. Ali, bez nepravde ne možeš osjetiti dobrobit pravde”, kazao je za Contreras za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera