Oglasi

COP18: Počela posljednja runda pregovora

Glavna tema nove runde pregovora u Dohi je produženje važenja Protokola iz Kyota.
Jedna od važnih tema je nastojanje da se osiguraju milijarde dolara pomoći siromašnim državama da se izbore s efektima klimatskih promjenaEPA

U glavnom gradu Katara Dohi u ponedjeljak je počela posljednja runda razgovora o klimatskim promjenama na Zemlji i regulaciji emisije štetnih gasova.

Predstavnici iz oko 200 zemalja razgovaraju o borbi protiv globalnog zagrijavanja i pomoći siromašnim zemljama da se prilagode promjenama klime, prenosi Srna.

Međutim, glavna tema nove runde pregovora, koji su počeli 26. novembra i traju do 7. decembra, produženje je važenja Protokola iz Kyota, sporazuma o emisiji gasova s efektom staklene bašte između industrijaliziranih zemalja.

Pomoć siromašnim

Jedna od važnih tema je nastojanje da se osiguraju milijarde dolara pomoći siromašnim državama da se izbore s efektima klimatskih promjena.

Pregovori, započeti prije dvije decenije, za sada nisu doveli do ostvarenja glavnog cilja, smanjenja emisije gasova s efektom staklene bašte, koji su, prema mišljenju naučnika, odgovorni za globalno zagrijevanje.

Države svijeta su se, međutim, prošle godine dogovorile da do 2015. godine usvoje novi sporazum o klimi, a do tada treba razriješiti niz neslaganja, među kojima je i kako rasporediti teret smanjenja emisije štetnih gasova između bogatih i siromašnih zemalja.

Izvor: Agencije