Copa America: Paragvaj eliminirao Brazil u četvrtfinalu

Heroj Paragvaja bio je Derlis Gonzalez, koji je u dva navrata bio siguran sa bijele tačke - tokom meča i u penal lutriji na kraju (Reuters)

Nogometna reprezentacija Paragvaja eliminirala je Brazil u četvrtfinalu Prvenstva Južne Amerike – Copa America, pobijedivši u subotu navečer na penale sa 4:3, nakon što je regularni tok meča završen remijem – 1:1, prenose agencije.

Heroj Paragvaja bio je Derlis Gonzalez, koji je u drugom poluvremenu, u 72. minutu sa bijele tačke, prvo izjednačio rezultat, poslije vodstva Brazila golom Robinha u 15. minutu, da bi potom bio siguran i u penal seriji, kojom je matiran petostruki svjetski šampion.

Robinho je u 15. minuti počeo i završio akciju za vodstvo Brazilaca, da bi Paragvajci 20 minuta prije kraja poravnali preko Gonzaleza, koji je bio siguran realizator najstrožije kazne.

Penalu je prethodilo igranje rukom Thiaga Silve.

Ponavljanje historije

“Nažalost, u drugom poluvremenu se desio pad naše igre. Imali smo šanse da sve završimo. Paragvaj, uz dužno poštovanje, nije jedna od jačih ekipa. Primili smo gol nakon glupe greške i na kraju izgubili”, izjavio je Robinho nakon utakmice.

Nogometna historija se ponovila, pošto je ovaj poraz Brazila bio gotovo identičan onom koji su “Karioke” pretrpjele 2011. godine u istoj fazi takmičenja od istog protivnika, također na penale.

Brazil je pobijedio u 12 od posljednjih 13 utakmica od kako je na mjesto selektora došao Dunga, nakon prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva.

Paragvaj će se u polufinalu u utorak sastati s Argentinom, s kojom su igrali neriješeno u prvom kolu – 2:2.

U prvom polufinalu u ponedjeljak igrat će domaćin turnira Čile i Peru.

Izvor: Agencije