Copa America zasjenjen skandalom u FIFA-i

Od svih kontinenata, korupcijski skandal Svjetske nogometne asocijacije možda je najviše uzdrmao Južnu Ameriku. Za dvije sedmice trebalo bi početi prvenstvo kontinenta (Copa America), a među brojnim uhapšenim zvaničnicima, slobode je lišen i prvi čovjek južnoameričkog saveza.

Na ulicama glavnog grada Čilea nema euforije uoči početka Copa Americe, osim što Čileanci svoju podršku daju reprezentacijama izborom hot-doga. Najveće nogometno takmičenje u Južnoj Americi počinje 11. juna, ali za sada pripreme su u sjeni korupcijskog skandala.

“Južnoamerički nogomet je uprljan. Copa America će biti odigrana, ali ne znamo ko će iz Južnoameričke nogometne federacije prisustvovati tom događaju. Nismo sigurni ko će biti ispred čileanskog i ostalih saveza. Brazilski zvaničnik je izbjegao hapšenje. Vlada potpuna konfuzija”, navodi sportski novinar Juan Cristobal Guarello.

Dok mnogi sumnjaju u regularnost prošlog prvenstva, odigranog prije četiri godine u Argentini, pripreme za ovogodišnju Copa Americu teku glatko. Iako se Čile proteklih dana suočavao s ekonomskim problemima, iz Santiaga javlja Al Jazeerin novinar Daniel Schweimler.

“Nogomet je nogomet i kriza u FIFA-i neće spriječiti da se Copa America odigra. Sve će početi na ovom stadionu za manje od dvije sedmice, a navijači se nadaju da će dešavanja na terenu vratiti pažnju najvažnijoj sporednoj stvari”, kazao je.

Ljuti navijači

Igrači se spremaju za najvažnije utakmice od prošlogodišnjeg Mundijala i ne žele da skandal poremeti njihove planove.

“Igrači gledaju vijesti i prate dešavanja. Moram priznati da nas je sve ovo iznenadilo, ali mi se držimo van svega toga. Naše misli usmjerene su na Copa Americu i ne želimo da nas to dekoncentrira”, ističe reprezentativac Urugvaja Alvaro Perreira.

Zvaničnici koji nisu pod istragom pokušavaju ostati mirni i ne žele pokazati znakove krize, za koju mnogi smatraju da je tek počela.

“Prvenstvo Brazila nastavit će se igrati normalno. Reprezentacija nastavlja sa svojim planom. Nogomet ide prema svom rasporedu. Ova kriza nema veze s administracijom”, rekao je predsjednik Nogometnog saveza Brazila Marco Polo Del Nero.

Narednog mjeseca neki od najboljih igrača današnjice okupit će se na jednom mjestu. U svojim igrama na Copa Americi morat će se potruditi više kako bi oraspoložili navijače, koji su ljuti zbog prljanja njihove omiljene igre.

Izvor: Al Jazeera