Cormack: Ukinuti, a ne suspendovati referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

SAD je jasno opredijeljen da podrži BiH na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji, rekla je Maureen Cormack (Fena)

Referendum o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine potrebno je potpuno ukinuti, a ne suspendovati u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska i tako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovno bude aktivno u budućnosti, istakla je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

“Mi smo od samog početka bili vrlo jasni što se tiče referenduma. Suspenzija referenduma ipak ostavlja mogućnost da on ponovno bude predmet rasprave i provedbe nekad u budućnosti”, ukazala je Cormack u razgovoru za Radio RS-a, prenosi Fena.

‘Okrenuti se životnim temama’

Komentarišući činjenicu da se ne sastaje s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, naglasila je da nema problem s RS-om, srpskim narodom ili institucijama nego s političarima koji ne poštuju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Navela je i da se političari moraju okrenuti životnim temama, čemu bi doprinijelo provođenje Reformske agende, koju su ranije podržale sve političke stranke u Bosni i Hercegovini.

Jedna od odluka koja bi mogla pozitivno utjecati na živote građana u Bosni i Hercegovini jest i ona o izmjenama Zakona o akcizama.

Izjava američke ambasadorice uslijedila je nekoliko sati nakon što je Kolegijum Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska potvrdio da će na posebnoj sjednici parlamenta, zakazanoj za 6. novembar, rapravljati o stavljanju izvan snage Odluke o raspisivanju referenduma i Odluke o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije