Costa Allegra dotegljena do Sejšela

Na kruzeru dugom 188 metara plovilo je 636 putnika 25 različitih nacionalnosti (EPA)

Francuski brod doteglio je u utorak italijanski kruzer Costa Allegru, koji je skrenuo s kursa u vodama Sejšela s više od hiljadu osoba na palubi, do obližnjeg otoka Desroches, objavila je obalna straža.

“Brod se sada nalazi ukotvljen na otoku Desroches, gdje postoji luksuzno odmaralište na kojem će se putnici moći barem istuširati, a zatim biti avionom prevezeni do mjesta Mahe”, na istoimenom glavnom otoku Sejšelskog arhipelaga, kazao je šef turističke organizacije Sejšela Alain St. Ange.

Niko od 636 putnika i 413 članova posade Costa Allegre nije povrijeđen u požaru koji je u ponedjeljak izbio u prostoriji sa generatorima.

Costa Allegra je u vlasništvu kompanije Costa Crociere, čiji se drugi luksuzni brod Costa Concordia u januaru nasukao nedaleko od talijanske obale, pri čemu su poginule 23 osobe, dok se za tijelima sedam nestalih još uvijek traga.

Descroches se nalazi oko 230 kilometara jugozapadno od Mahea.

Evakuacija putnika

Prema riječima St. Angea, u utorak ujutro nema dovoljno letova koji bi brzo mogli prevesti putnike izvan Sejšela, arhipelaga sa nešto više od 80.000 stanovnika.

“Razgovaramo sa brodskim menadžerima o tome šta ćemo sljedeće uraditi, a planiramo da ih avionima dovezemo do Mahea, mada nemamo dovoljno mjesta za smještaj svih putnika, jer su mnoga mjesta popunjena zbog međunarodnog karnevala koji počinje u petak”, kazao je St. Ange.

Također, planira se i da se brod odvuče do Mahea, a za to će trebati jedan ili dva dana.

Krenuvši u subotu s Madagaskara, Costa Allegra se kretala prema Sejšelima, a potom je trebala doploviti do Omana te Egipta.

Na kruzeru dugom 188 metara plovilo je 636 putnika 25 različitih nacionalnosti, među kojima je i šest Hrvata, te po 130 ljudi iz Italije i Francuske, 100 iz Austrije i 90 iz Švicarske.

“Hrvatsko veleposlanstvo u Rimu kontaktiralo je tvrtku Costa Crociere u čijem je vlasništvu brod na kojemu je i šest hrvatskih državljana. Nitko nije ozlijeđen niti je zatražena pomoć, a veleposlanstvo je i dalje u kontaktu s tvrtkom”, navodi se u saopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.

Sejšelski zvaničnici su ranije u utorak kazali da se nakon gašenja požara kontrolna soba na brodu osvjetljavala uz pomoć generatora, nakon što je nestalo struje.

Ostatak broda je ostao u mraku tokom noći, a putnici su proveli noć u zajedničkim prostorijama.

Izvor: Agencije