Čović i Ivanić: Neće biti tužbe BiH protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta

Pitanje gradnje Pelješkog mosta nije bilo na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH, rekao je Čović (Zvani?ni sajt Predsjedništva BiH)

Srpski i hrvatski članovi Predsedništva BiH, Mladen Ivanić i Dragan Čović, izjavili su da Bosna i Hercegovina neće tužiti Hrvatsku međunarodnim sudovima zbog izgradnje Pelješkog mosta, kako su to najavili predsednici Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Veća ministara Denis Zvizdić.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je da BiH neće tužiti Hrvatsku zbog izgradnje Pelješkog mosta.

“Tužba se ne može dogoditi. Ja nisam čovek koji će ići na preglasavanje”, odgovorio je Ivanić na pitanje novinara N1 da li će podržati tužbu protiv Hrvatske zbog izgradnje Pelješkog mosta.

Ivanić je rekao da bi glasao za tu odluku kada bi bilo saglasnosti hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

“Ako bi bilo saglasnosti između njih dvojice, onda da, ali da ja budem taj koji odlučuje, zaista ne. S Hrvatskom ima mnogo tema o kojima se može razgovarati”, rekao je Ivanić.

Čović: Most u interesu čitave BiH

Hrvatski član Predsedništva Dragan Čović ocenio da je polemika oko izgradnje Pelješkog mosta deo predizborne kampanje dela bošnjačkih stranaka u BiH, ističući kako to ni na koji način ne može da utiče na realizaciju tog najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj.

Čović je nakon redovne sednice Predsedništva BiH, održane u Sarajevu, izjavio novinarima da pitanje gradnje Pelješkog mosta nije bilo na dnevnom redu i podsetio da tela državne vlasti u BiH nikada nisu donela odluku o protivljenju gradnji mosta, prenosi agencija Hina.

Dodao je i kako zato ne postoji ni teorijska mogućnost da neko u ime BiH tuži Hrvatsku zbog Pelješkog mosta pred nekim od međunarodnih sudova, kako su to najavili predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Veća ministara Denis Zvizdić.

“To je isključivo u funkciji predizborne kampanje nekih političkih opcija u Sarajevu, a onda će doći neke druge teme i most više niko neće spominjati. To je barem moj stav”, kazao je Čović.

Smatra pozitivnim gradnju Pelješkog mosta i ističe da je “most u interesu čitave BiH, a ne samo hrvatskog naroda u BiH”.

Predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u ponedeljak je ocenio da početak gradnje Pelješkog mosta predstavlja “flagrantno kršenje suvereniteta” ove zemlje i najavio je da će biti preduzeti odgovarajući koraci pred međunarodnim institucijama.

Izvor: Agencije