Čović i Ivanić odbili razmatrati ugovor države s Islamskom zajednicom u BiH

Bosna i Hercegovina je već prije nekoliko godina potpisala takav ugovor s Vatikanom u ime Katoličke crkve te sa Srpskom pravoslavnom crkvom (Anadolija)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije razmataralo Ugovor Bosne i Hercegovine s Islamskom zajednicom u toj državi jer je ta tačka skinuta s dnevnog reda, kako su zatražili članovi Predsjedništva Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Prilikom glasanja o usvajanju dnevnog reda Čović i Ivanić tražili su i glasali da se s dnevnog reda skine tačka “Prihvatanje Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”, koju je predložio predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini jedina je vjerska institucija u zemlji koja nema potpisan sporazum s državom. Bosna i Hercegovina je već prije nekoliko godina potpisala takav ugovor s Vatikanom u ime Katoličke crkve te sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Saglasnost drugih vjerskih zajednica

Prijedlog Osnovnog ugovora između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine usvojilo je Vijeće ministara te države u septembru 2015, a zatim je taj prijedlog Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostavilo Predsjedništvu u daljnju proceduru. Međutim, taj ugovor, za razliku od ugovora s drugim vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, nikad nije potpisan.

Član Predsjedništva Mladen Ivanić ranije je izjavio da ugovor s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini neće biti odobren dok se s njim ne usaglase i druge vjerske zajednice u toj državi, jer, kako je rekao, sve moraju imati istu poziciju.

Izvor: Agencije