Čović i Vučić razgovarali u Mostaru

Predsjednik Srbije u utorak bi trebao otvoriti Međunarodni sajam privrede u Mostaru (Dimitrije Goll / Tanjug)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović ugostio je u Mostaru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Povod za njegov dolazak jest Mostarski sajam gospodarstva, koji će biti otvoren u utorak i kojem je Srbija zemlja partner.

“Važno je da pokažemo koliki značaj Mostar ima za nas u smislu saradnje, budućnosti i boljih privrednih kontakata”, rekao je Vučić nakon sastanka.

Naveo je kako su Srbija i BiH prošle godine imali 13,9 posto veću trgovinsku razmjenu u odnosu na godinu prije. Trgovinska razmjena je iznosila 1,7 milijardi eura.

“Od 2005. godine smo udvostručili trgovinsku razmenu”, rekao je Vučić.

Čović za poboljšanje saradnje

Čović je novinarima rekao da je s predsjednikom Srbije razgovarao o infrastrukturnoj, prometnoj i energetskoj suradnji dvije zemlje, kao i o otvorenim pitanjima, poput graničnog.

“Predsjednik Vučić je bio i prošle godine ovdje, a to što je opet došao pokazuje da svoj autoritet ne gradi na sitnim stvarima, nego upravo na onom što možemo uraditi kao veliki iskorak i svima olakšati da suradnja – politička, gospodarska i socijalna – budu na višem nivou”, poručio je Čović. 

Smatra i da Srbija i BiH međusobnu suradnju i robnu razmjenu mogu poboljšati, te je izrazio nadu da će se “okupljanjem eminentnih imena iz političkog života na sajmu u Mostaru poslati poruka da se u teškim vremenima može drugačije gledati na budućnost”.

Vučić je napomenuo kako je saČovićem razgovarao i o odnosu dva naroda i koliko je potrebno da se prevaziđu stvari iz prošlosti, da to ne bude “mrtvo slovo na papiru”.

Ne dolaze Ivanić i Izetbegović

Čović će se nakon Vučića sastati i s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, te premijerima Hrvatske i Bugarske, Andrejem Plenkovićem i Bojkom Borisovim.

Kako doznaju sarajevski mediji, otvorenju sajma neće prisustvovati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Ovogodišnja zemlja partner Sajma jest Srbija, pa će taj gospodarski skup otvoriti Vučić. Najmanje 60 kompanija iz Srbije predstavit će se u Mostaru.

Sastanak Vučića i Borisova

Nakon sastanka sa Čovićem, Vučić se sastao i s predstavnicima Koordinacijskog odbora srpskih udruženja i organizacija u Mostaru, te s njima razgovarao o položaju Srba.

Prethodno je razgovarao i s episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem o položaju Srpske pravoslavne crkve u Hercegovini i Mostaru. Obišao je i gradilište Saborne crkve Svete trojice.

Drugog dana posjeta Vučić će se sastati s premijerom Bugarske Bojkom Borisovim.

Nakon toga će otvoriti 21. Međunarodni sajam gospodarstva i obići štandove Srbije, zemlje partnera na ovogodišnjem sajmu, kao i štandove drugih izlagača.

Izvor: Agencije