Čović: Nakon pisama iz Haaga trebamo sjesti i razgovarati

Dodatno ću mobilizirati hrvatski narod kako bih ga upozorio na to što radi brojniji narod, upozorio je Čović (Reuters)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak kako će učiniti sve da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine funkcionira jedinstveno u vezi sa svim pitanjima i da komunikacija s bilo kojom međunarodnom institucijom bude kroz jedan glas.

Govoreći o pismu koje članovima Predsjedništva treba stići iz Međunarodnog suda pravde u Haagu, Čović pretpostavlja da će se u njemu vjerojatno tražiti očitovanje svakog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine o podnesenom zahtjevu za reviziju presude za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Po njegovom mišljenju, to je, “na svojevrstan način, sazivanje sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine”.

“Mislim da nema većeg šamara jednoj zemlji ili jednoj politici u Bosni i Hercegovini od takvog jednog čina, čime ne želim umanjiti značaj Međunarodnog suda pravde, koji nam to šalje. Kakav će biti odgovor – vidjet ćemo. Trebamo sjesti nas trojica [članova bh. Predsjedništva] i dogovoriti se. Ako smo jednom napravili pogrešku, mislim da je ne smijemo ponoviti, jer je ova prva pogreška napravila toliko negativnih relacija u Bosni i Hercegovini do toga da partneri u vlasti kažu da čine nekakvu tehničku vladu, šta god to značilo, ili neki kažu da ne žele komunicirati s predstavnicima pojedinih stranaka”, naveo je Čović na druženju s novinarima u Sarajevu.

Očekuje i da će se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, čim pismo dođe, “žurno sastati i tražiti rješenja kako zaštititi Bosnu i Hercegovinu”.

‘Komunikacija kroz jedan glas’

Naveo je kako će inzistirati da komunikacija s institucijama izvan Bosne i Hercegovine “mora ići kroz jedan glas iz Bosne i Hercegovine, isključivo kroz jedan glas”.

“Moj stav je vrlo jednostavan: moramo jednim glasom izaći iz Bosne i Hercegovne kada je revizija u pitanju, ako ga se možemo dotaknuti kao jednog stava”, istaknuo je Čović.

Podsjetio je da se na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije glasalo o reviziji presude.

Ranije je rekao, podsjeća, da bi u slučaju glasanja bio suzdržan.

“Uvjeren sam da na idućoj sjednici moramo imati zajednički stav, bez obzira na to kakav će biti taj zajednički stav, i da ga ovaj put moramo uskladiti između sebe, da ne bismo otvarali pitanja na način kako smo to radili, jer pravimo najvišu štetu ovoj instituciji tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, smatra.

Najavio je i kako će “dati maksimalan doprinos da se nađe rješenje, da se ode s jednim glasom, bez obzira na to šta je taj jedan glas”.

“Moje će nastojanje biti po svaku cijenu konsenzus u odlučivanju. Kad prvi put to ne uradimo, ovo Predsjedništvo više neće biti ono za što smo se mi zalagali kada smo krenuli prije dvije godine, što smo stavili sebi kao jedan vrlo jasan plan u načinu rada između nas”, kazao je.

Revizija je prvorazredno političko pitanje

Na novinarsko pitanje je li revizija presude političko ili pravno pitanje, odgovorio je: “I jedno i drugo.”

“Netko je želio ovo pitanje definirati kao pravno pitanje i pogledajte reakcije na to pravno pitanje – prvorazredno političko pitanje”, smatra Čović.

Po njemu, “nije uopće pitanje revizije ili nerevizije, nego je pitanje funkcioniranja države”.

“Učinit ću sve da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine funkcionira jedinstveno u vezi sa svim pitanjima i da naša komunikacija s bilo kojom međunarodnom institucijom bude kroz jedan glas, kroz jedan dopis. Ako ga potpiše predsjedavajući [Predsjedništva BiH], da se podrazumijeva da je u to ugrađen stav i druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, zaključio je Čović.

Međunarodni sud pravde uputio je proteklog vikenda tri zasebna pisma članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, no sadržaj pisma nije poznat.

Očekuje da će, s obzirom na to da je riječ o redovnoj proceduri slanja diplomatske pošte, pismo iz Haaga u Sarajevo stići za dva-tri dana.

Izvor: Agencije