Čović: Narušeni odnosi u BiH

Dragan Čović
Čović: Ovakva odluka unijela je nepotreban nemir (AP)

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je odluka o pokretanju revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid zahtijevala konsenzus.

“Žalosti me što je tako jedna važna odluka donesena bez konsenzusa, posebno jer to nije u skladu s onim kako smo se opredijelili da ćemo djelovati. To nije dobro za institucionalnu ravnotežu i odnose na čijoj izgradnji smo naporno radili u proteklom razdoblju”, rekao je Čović, a javlja Fena.

Budućnost BiH, istaknuo je, ovisi o “kvaliteti unutarnjih odnosa koje ćemo izgraditi, a oni se ne mogu unaprijediti na ovakav način”.

“Jednostrano djelovanje i odlučivanje ne vodi stabilnosti i prijeko potrebnom pomirenju. Ne bih želio povrijediti nikoga, ali moramo biti svjesni okruženja u kojem živimo te da je, na žalost, ovakva odluka unijela nepotreban nemir i vidno narušila odnose unutar BiH. Mislim da svi skupa trebamo biti okrenuti prema našem EU putu i budućnosti i učiniti sve da do kraja godine steknemo kandidacijski status. Ne smijemo dozvoliti da ovo pitanje zasjeni sve pozitivne rezultate koje smo ostvarili u proteklom vremenu. To znači da u narednom razdoblju moramo naći mudrosti i zrelosti nositi se s ovom situacijom”, poručio je Čović.

Predavanje zahtjeva iduće sedmice

Na savjetovanju o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid dana je jednoglasna podrška pokretanju revizije, izjavio je u petak član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Najavljeno je da će BiH idućeg tjedna predati zahtjev za reviziju presude. Pravni stručnjaci, rečeno je, imaju nove argumente i planiraju novi pristup u postupku.

“Novi dokazi godinama su prikupljani, a tzv. krunski dokazi došli su u haškom procesu protiv Ratka Mladića”, javila je ranije reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Bošnjački član Predsjedništva BiH kazao je da očekuje kako će nakon ovakve odluke biti krize između Bošnjaka i Srba te između BiH i Srbije, “ali ne onakve kakvoj nam se prijeti“.

On je rekao kako Bošnjaci, Srbi i Hrvati stotinama godina žive izmiješani u BiH, što će i nastaviti, ali da se budućnost može izgraditi samo na čvrstom temelju istine.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je revizija presude “lažna, jer je ne podnosi BiH već samo jedan narod ili dijelovi jednog naroda”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao za Blic da “bez obzira na sve, uveren sam da ćemo umeti da sačuvamo naše državne i nacionalne interese, ali ćemo uprkos svemu, nastaviti da razgovaramo sa bosanskohercegovačkim rukovodstvom u želji da trajno osiguramo mir na Balkanu”.

“Ovom tužbom, uveren sam, mnogo više izgubila je BiH nego što bilo šta može da izgubi naša Srbija”, ocijenio je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije