Čović: Obaveza BiH je istražiti napad na Vučića u Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je danas da je napad na Aleksandra Vučića u Srebrenici, koji se desio prije dvije godine, “šamar” BiH i da je velika obaveza na institucijama BiH da se to riješi i saznaju počinioci i nalogodavci. 

“Jer kada ste domaćin, tako treba i da se ophodite prema gostu”, rekao je Čović odgovarajući na pitanja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Kako je rekao, bilo je “previše i njih iz institucija i vlasti BiH i gostiju, i predstavnika Međunarodne zajednice, medija… Svi su vidjeli što se dogodilo”.

Dodao je da će insistirati do kraja da se sazna ko je to učinio i ko su nalogodavci. 

Čović je rekao da se to ne smije staviti pod tepih, bez obzira na to što je predsjednik Srbije i tada odmah pružio ruku, a nakon toga i pozvao članove Predsjedništva BiH da dođu u Beograd, gdje je pokazao kako se ponaša pravi domaćin. 

Zahvalio Sarajlijama na dočeku

Vučić je prije odgovora Čovića reagirao na to pitanje, rekavši da bi mu, bez želje da se miješa, lakše bilo da ono nije postavljeno, te da su mu važniji odnosi između dvije zemlje, od onoga što se nekome nešto lično dogodilo. 

“Ispada kao da smo se dogovarali…Važnije mi je kakvi su odnosi između Sbije i BiH, nego šta se nekome lično događalo. I to nema mnogo smisla, imajući u vidu šta smo prolazili pre 25 godina, imajući u vidu naša dva naroda”, rekao je Vučić. 

On je nakon izlaganja Čovića zahvalio Sarajlijama na dočeku. 

“Hvala Sarajlijama na gostoprimstvu”, rekao je i dodao da bi se na prste jedne ruke mogli izbrojati oni koji bi nešto ružno rekli ili gestikulirali i podvukao da “valjda i to nešto znači”. 

Izvor: Agencije