Čović: Sarajevo je bilo spremno optužiti i Hrvatsku

Čović naveo da i unutar BiH postoje parastrukture u obavještajnoj i policijskoj zajednici te politici (Arhiva)

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović izjavio je da se nije opredjeljivao u vezi zahtjeva za revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) jer je bio siguran da bi predstavnici bošnjačke strane pokrenuli tužbu i protiv Hrvatske pred tim sudom u slučaju negativne drugostepenske presude protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), prenosi Hina.

Čović je rekao da je Sarajevo “životno zainteresirano za presudu s udruženim zločinačkim pothvatom”.

Udar na ustavni poredak

Naveo je da i unutar BiH postoje parastrukture u obavještajnoj i policijskoj zajednici te politici, a smatra udarom na ustavni poredak činjenicu da su bošnjački predstavnici prošle godine skrili od dvojice članova BiH Predsjedništva pismo Međunarodnog suda pravde u kojem je navedeno da se Sakib Softić ne može smatrati legitimnim predstavnikom BiH pred tim sudom.

Ranije se Softić, agent koji je predao aplikaciju za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, obratio javnosti s porukom da je pismo iz 2016. godine u kojem piše da on nije agent te da mu za reviziju treba novo imenovanje, mišljenje jednog registrara suda, a ne mišljenje institucije Međunarodnog suda pravde.

Izvor: Agencije