Čović traži izmjene u mehanizmu koordinacije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Predsjednik HDZ-a Dragan Čović tvrdi da parlamentarna većina u BiH ne postoji te da je nužno uvrstiti ispravke i dopune u dogovor o mehanizmu koordinacije.

Čović je ovo rekao na konferenciji za novinare koju je organizirao danas u Mostaru, a nakon izostanka sa sastanka s predsjedavajućim bh. Predsjedništva, i predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem u utorak. Na tom sastanku dvojica lidera trebali su razgovarati o mehanizmu koordinacije, ali i krizi unutar vladajuće koalicije u Federaciji BiH.

Ranije je postignut dogovor Izetbegovića i predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o spornom sistemu odlučivanja unutar tog mehanizma, koji je pozdravila i Evropska unija.

Pretpostavka za napredak na putu ka EU

O mehanizmu koordinacije u Bosni i Hercegovini se već godinama pokušavaju dogovoriti predstavnici tri konstitutivna naroda na način da bude funkcionalan i da sve strane i svi nivoi vlasti budu zadovoljni.

Vijeće ministara BiH usvojilo je mehanizam koordinacije u januaru, ali nije bilo saglasnosti Republike Srpske, pa se počelo pregovarati ponovo. Nakon nedeljnog dogovora između stranačkih predstavnika Srba i Bošnjaka, nezadovoljni su predstavnici Hrvata.

Evropska unija od BiH traži od da govori ‘jednim glasom’ o pitanjima eurointegracija.

Usvajanje efikasnoga koordinacionog mehanizma je bitna pretpostavka za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali je u isto vrijeme i instrument za poboljšanje kvaliteta načina na koji se donose odluke u BiH. 

Izvor: Al Jazeera