Čovječja ribica donijela pet mladunaca

Slovenija je proteklih dana bila mjesto prirodnog, ali i znanstvenog čuda – duboko pod zemljom, u Postojnskoj jami, ženka čovječje ribice, endemskog vodozemca, na svijet je donijela pet mladunaca. To se nije dogodilo u prirodnom staništu, nego u akvariju, što se smatra jedinstvenim slučajem u posljednjih 60-ak godina.

Prvi put u povijesti – “baby boom” među čovječjim ribicama snimila je kamera. U samo nekoliko dana pet mladunaca ovog endemskog vodozemca izleglo se u akvariju Postojnske jame, smještenom 70 metara ispod zemlje. Porod u zatočeništvu ne pamte ni biolozi.

“To je prvi put da se u turističkoj špilji nešto takvo dogodilo. Do izlijeganja je došlo u ovom akvariju iza mene. Zamislite, tu prolazi 700.000 ljudi godišnje, no ribice se, ipak, toliko dobro osjećaju da su počele s tim”, kaže biolog Sašo Weldt.

Mogu deset godina bez hrane

Maleni ‘zmajevi’, tisućljetni stanovnici podzemlja dinarskog krša, razmnožavaju se jednom u deset godina, i to daleko od očiju čovjeka. Ovu 30-ak centimetara dugu životinju teško da ćete ikad sresti u prirodi.

“Vodič nam je rekao da čovječje ribice mogu izdržati bez hrane deset godina i da su slijepe. Ovdje im osiguravaju životni prostor. Nikad nisam vidjela ništa slično”, kaže Hannah iz Engleske.

“Nisam ni znao da postoji. To je za mene nešto potpuno novo”, dodaje Jerry, turist iz Škotske.

Jednako iznenađeni bili su i znanstvenici, pa čim su jajašca uočili, ličinke su iz akvarija sklonili na mjesto gdje njihov razvoj uživo prate i turisti.

“Poput filmskih zvijezda, život petero mladunaca čovječje ribice odvija se pred kamerama – sve vrijeme. No, oni bi uskoro trebali dobiti i društvo, jer očekuje se da će se iz sedam jajašaca izleći još sedam mladunaca”, javlja iz Postojnske jame reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

Vijest je već odjeknula u svijetu, pa u Postojnskoj jami, jednoj od najvećih prirodnih špilja u Europi, ove godine očekuju i do milijun turista.

“S ribicom poručujemo i nešto drugo – da moramo očuvati čistu vodu na površini, kako bismo ribicu i dalje mogli gledati pod zemljom. Ona zahtijeva čistu vodu, inače bi izumrla. To je taj senzibilitet prema prirodi o kojem govori ova priča”, kaže Marjan Batagelj, predsjednik Upravnog odbora Postojnske jame.

Dožive i 100 godina

Dvadeset četiri kilometra tunela i kamenih dvorana pričaju mnoge priče, pa i događaje koji su ovdašnjem životinjskom svijetu jednom zaprijetili izumiranjem.

“Ovaj rov potpuno je crn zbog velikog požara koji se ovdje dogodio tijekom Drugog svjetskog rata. Njemačka vojska tu je imala veliko podzemno skladište benzina, koje su im partizani u jednoj akciji zapalili. Eksplozija je uništila velik dio pećine, a vatra je gorjela punih sedam dana”, izvještava Vrdoljak.

Jedini tko se toga još sjeća vjerojatno je samo čovječja ribica, s obzirom na to da bez problema doživi 100 godina.

Izvor: Al Jazeera