Čovjek koji je pogubljen prije 21 godinu proglašen nevinim

Majka Zhang Huanzhi dugo je tražila njegove ostatke, a otac se pokušao ubiti, ali je preživio i ostao paraliziran (AFP)

Sud u Kini presudio je da je Nie Shubin nevin više od dvije decenije nakon njegovog pogubljenja zbog navodog silovanja i ubistva, o čemu nisu obavijestili porodicu. 

Njegova majka Zhang Huanzhi dugo je tražila njegove ostatke, a otac se pokušao ubiti, ali je preživio i ostao paraliziran. 

Međutim, 20 godina nakon toga Zhang se uspjela izboriti da se suđenje ponovo pokrene, a Vrhovni sud preinačio je predsudu u historijskom slučaju, koji je ukazao na nedostatke kineskog pravnog sistema, pišu agencije. 

Sudije su odlučile da na prvobitnom suđenju nije postojalo dovoljno dokaza, navodeći da postoje ozbiljne sumnje u vrijeme i uzrok smrti, te u oružje korišteno prilikom ubistva. 

“Htjela sam reći mom sinu ‘Ti si dobra osoba, ti si nevin'”, kazala je nakon suđenja Zhang Huanzhi.

“U trenutku kad je pročitana presuda Zhang je počela plakati. Ne samo ona – i drugi ljudi u sudnici bili su emocionalni. Zamalo sam ustao i počeo pljeskati, ali nisam; morao sam tješiti Zhang, koja je mnogo plakala”, rekao je advokat Li Shuting. 

Drugi čovjek, Wang Shujin, priznao je zločin deset godina nakon što je Nie pogubljen 2005.

Porodica može tražiti odštetu

Nievo suđenje bilo je zatvoreno za javnost, a njegovim roditeljima nije bilo dozvoljeno prisustvovati. Međutim, Nie je advokatu rekao da su ga već šesti dan u zatvoru tukli kako bi priznao. 

Sedam mjeseci nakon što je zatvoren vlasti su ga pogubile. U ovom slučaju Vrhovni narodni sud promijenio je prvobitnu presudu i odlučio da je Nie nevin, objavila je agencija Xinhua. 

Sud je u junu obavijestio Nievu majku da će slučaj biti obnovljen. Nie bi ove godine napunio 42 godine. 

“Moj sin napokon može počivati u miru”, rekao je za kineske medije njegov otac Nie Xuesheng.

Sud je odlučio da porodica može tražiti odštetu od vlasti. 

U Kini su prošle godine pogubljene hiljade ljudi, podaci su Amnesty Internationala, organizacije za ljudska prava.

Vrhovni sud je 2013. godine zabranio upotrebu mučenja kako bi se izvukla priznanja usljed zabrinutosti da se takva praksa koristi kako bi se slučajevi što brže završili. 

Izvor: Agencije