CPJ: Najsmrtonosniji period za novinare

Sirija se ističe kao veoma opasno mjesto za izvještavanje (AFP)

Ekstremističke grupe i vlade koje ograničavaju slobode u borbi protiv tih ekstremista stvorile su “najsmrtonosniji i najopasniji period za novinare u novijoj historiji“, navodi se u najnovijem izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

U godišnjem izvještaju o slobodi štampe njujorškog komiteta ističe se Sirija kao veoma opasno mjesto za izvještavanje, cenzura tokom epidemije ebole, pritvaranje novinara u Egiptu i Etiopiji, ali i to kako su novinari prošle godine korišteni u ekstremističkim propagandnim filmovima, prenosi Tanjug.

“Te organizacije ne proizvode samo videosnimke. One se ponašaju kao konkurenti medijima”, upozorava se u izvještaju na grupe poput Islamska država Irak i Levant.

Izvještaj također ukazuje na s tim nerazdvojivu opasnost koju čini sve veći broj slobodnih novinara koji prate ratove, gotovo bez zaštite ili plate.

Životi i istina

“Nisu samo u pitanju životi novinara, već i mogućnost javnosti da sazna šta se oko nje dešava”, napisala je u predgovoru dopisnica CNN-a Christiane Amanpour.

Ona je navela da je više od 1.000 novinara širom svijeta ubijeno od 1992, kada je Komitet za zaštitu novinara počeo da vodi evidenciju. Mnogi od njih bili su slobodnjaci ili lokalni novinari.

Islamska grupa Irak i Levant je u velikoj mjeri izgradila svoje ime dramatičnim videosnimcima odsijecanja glava i drugih ubistava, ali se u izvještaju upozorava da i druge grupe u svijetu koriste sličan pristup da maltretiraju ili prikažu sopstvene kapacitete.

Komitet, također, naglašava zabrinjavajući nedostatak izvještavanja u haotičnoj Libiji, ograničenja interneta na Bliskom istoku i “suptilno oružje” cenzure u Singapuru.

Izvor: Agencije