Crna Gora: 130 hiljada nezakonitih objekata

Vlada Crne Gore planira u slijedećih sedam – osam godina legalizirati oko 130 hiljada nezakonito izgrađenih objekata i time pojačati državni proračun sa nekoliko stotina miliona eura.

“Nikica Madžgalj već dvadeset  godina živi u nelegalno izgrađenoj kući na državnom zemljištu, u podgoričkom naselju Kakaricka Gora”, izvještava Milica Marinović.

Kada je ostao bez posla, ostao je, kaže, i bez mogućnosti da dobije ili kupi stan.

“Mi smo iz nužde bili primorani da sklonimo familiju, imam pet članova familije. Morali smo da se snalazimo kako znamo i umijemo”, kaže on.

Nikicina kuća samo je jedan od 130 hiljada nezakonito izgrađenih objekata u Crnoj Gori koje čeka proces legalizacije. Najviše ih je na primorju. Zakon o legalizaciji Skupština će razmatrati za koji mjesec.

Uvažiti urbanističke planove

Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma, kaže:

“Legalizacija koja prelazi u regularizaciju a to znači- objekti dobijaju mogućnost upisa u katastar, dobijaju mogućnost da izvrše obaveze za komunalno i za građevinsko zemljište, a u određenom vremenu prilagođavaju se planskom dokumentu.”

Legalizacija objekata trebalo bi da ima višestruke koristi, oni će biti uvedeni u planove, država će naplaćenim naknadama i porezima finansirati izgradnju infrastrukture u takvim naseljima i vrijednost kvadratnog metra u takvim naseljima će se udvostručiti.

Država planira da sve objekte legalizuje za sedam ili osam godina, i po tom osnovu prihoduje nekoliko stotina miliona eura.

Za nevladin sektor, od pečata je mnogo važnije da se uvaže urbanistički planovi i standard gradnje, za stručnjake, da proces bude brz i jeftin.

Pristupačna i brza legalizacija

Krisi Potsiou, konsultantkinja norveške Agencije za kartografiju, kaže:

“U skladu sa međunarodnim iskustvom, legalizacija mora biti brza, mora obuhvatiti sve i biti jeftina, dakle pristupačna.”

A onima koje legalizacija tek čeka, glavno pitanje je koliko će to koštati.

“Mi da legalizujemo obavezno pod nekakvim normalnim uslovima kako možemo da plaćamo. Ovo naselje je potpuno siromašno, niko ne radi u jačoj firmi, mnogi ne radi, tako da nema da plate, a biše rado”, kaže Nikica.

Rušenje objekta od stotinu kvadrata državu je do sada koštalo blizu 15 hiljada eura. Koliko će koštati legalizacija takvog objekta, još se tačno ne zna jer će to zavisiti od opštine u kojoj se nalazi.

Izvor: Al Jazeera