Crna Gora: Aferu ‘limenka’ nije ispitalo državno tužilaštvo

Crna Gora mora isplatiti višemilionski iznos bratu crnogorskog premijera Mile Đukanovića.

Poduzetnik Aco Đukanović prije sedam godina kupio je zemljište i zgradu od uprave policije, ali ugovor je raskinut.

Iako dio opozicije i nevladine organizacije upozoravaju kako je sam ugovor iz 2008. nezakonit, slučaj do sada nije istraživalo državno tužilaštvo.

Službenici u ‘limenci’

Iako je zgrada prvobitno prodana, građani i dalje na istom mjestu podižu nove dokumente.

Rok za iseljenje istekao je 2010. godine, a dvije godine kasnije ugovor je raskinut. Policijski službenici ostali su u tzv. limenci.

Zbog nepoštivanja uvjeta kupoprodajnog ugovora, koji je tada odredila država, odnosno Uprava policije, Viši sud je naredio da se iz crnogorskog budžeta isplati odšeta kupcu, bratu crnogorskog premijera Aci Đukanoviću.

Sadašnji ministar unutrašnjih poslova kaže kako sa kamatama iznos odštete premašuje devet miliona eura, tri puta više nego što je bila prodajna cijena.

Je li bilo nezakonitosti, kaže, treba pitati istražne organe.

“Ja bih vas zamolio da na ta pitanja potražite odgovor od ljudi koji su tada donosili odluke, ja tada nisam bio u ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Mogu samo reći moj lični stav da je postupanje države u toj pravnoj stvari koje je dovelo do ovog troška nedopustivo“, kazao je Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore.

Da je država bila neodgovorna smatra i poslanik opozicije Velizar Kaluđerović.

“Da je korisnik te štete rođeni brat premijera Đukanovića, a da je premijer Đukanović po prirodi obavljanja funkcije prvi šef čitave državne administracije. I onda se potpuno logično nameće pitanje, ili će neko u zatvor i odgovarati i građanski i krivično zbog ogromne štete koja je nanijeta državi, ili se može osnovano sumnjati da je sve to izdogovarano“, rekao je Velizar Kaluđerović iz Kluba nezavisnih poslanika.

Predmet tužbe

U nevladinoj organizaciji MANS smatraju kako je posao od početka nezakonit. Po njima ugovor o prodaji nije valjan, jer ga je potpisalo ministarstvo unutrašnjih poslova, a zgrada i zemljište, tvrde, pripadaju općini.

“Tadašnji zakon je podrazumijevao da dozvolu za prodaju mora dati skupština glavnog grada, i kao druga strana tog ugovora je morao biti gradonačelnik Podgorice. Tako da je MANS  u nekoliko navrata dokazivao da taj ugovor obzirom da je ništavan ne može proizvoditi nikakve posljedice tako da nije mogao biti predmet tužbe koju je Đukanović pokrenuo protiv uprave policije i presuda nije mogla biti donijeta osim da se taj ugovor raskida“, istakao je Dejan Milovac iz nevladine organizacije MANS.

Crnogorsko državno tužilaštvo do sada nije istraživalo ovaj  slučaj.

“Iako crnogorska vlada preko svog zaštitnika imovinskih prava ima mogućnost žalbe na odluku Višeg suda, to, kažu pravnici, ne odlaže naplatu presude. Stoga dio poslanika u parlamentu već pokreće pitanje rebalansa budžeta u smislu gdje će država napraviti rez i uzeti devet miliona eura za isplatu, kako su kazali, sopstvene neodgovornosti“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Milica Marinović.

Izvor: Al Jazeera