Crna Gora brine zbog mogućih ruskih sankcija

Moskva je iznenađena odnosom Crne Gore prema Rusiji i ukrajinskoj krizi (Reuters)

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Vlade Crne Gore Petar Ivanović, komentirajući navodne najave Rusije o uvođenju sankcija Crnoj Gori, a zbog stava zvanične Podgorice koja je podržala Kijev, kazao je da ga brine bilo kakva mogućnosti ili opasnost da se suzi tržište za crnogorske proizvode, javila je Anadolija.

Ivanović je na pitanje da li ga, imajući u vidu najave medija da je Rusija uvela neku vrstu sankcija Crnoj Gori, brine situacija u vezi sa izvozom iz Crne Gore, rekao kako je izvoz tamošnjih firmi uglavnom vezan za zemlje regije.

Prema njegovim riječima nastojanja kompanija su osvajanje i tržišta Rusije i Kine.

Pozivajući se na moskovski list Rosiskaja gazeta, beogradski i podgorički mediji prenijeli su da Moskva sprema odgovor na odluku Crne Gore da podrži sankcije Evropske unije prema Rusiji.

Ivanović je rekao da Vlada na sjednici održanoj u četvrtak nije razmatrala navodne najave Rusije o uvođenju sankcija Crnoj Gori u vezi sa trgovinskim olakšicama i bezviznim režimom.

Iznenađena Moskva

Ambasador Rusije u Podgorici Andrej Nesterenko izjavio je da je Moskva iznenađena odnosom Crne Gore prema Rusiji i ukrajinskoj krizi, posebno ako se ima u vidu da je crnogorska vlast do sada sebe predstavljala kao ruskog prijatelja.

Govoreći o tome koliko je svrstavanje zvanične Podgorice na stranu trenutnih vlasti u Kijevu i pridruživanje sankcijama EU-a prema Rusiji uticalo na odnose Crne Gore i Moskve, Nesterenko je rekao da ne vidi ništa pozitivno u takvom stavu Crne Gore.

“Naglašavam da se upravo Crna Gora pridružila pomenutim sankcijama. To se desilo iako imamo dugogodišnje prijateljske odnose. Sa svoje strane, mi nismo rekli nijednu riječ na adresu Crne Gore”, rekao je Nesterenko za portal IN4S.

Nesterenko je iznenađen time što se „zvanična Podgorica priklonila Evropskoj uniji i SAD-u, iako većina građana Crne Gore gaji prijateljske odnose prema Rusiji i ima potpuno razumijevanje za politiku Moskve prema krizi u Ukrajini“.

“Od onih koji nazivaju sebe prijateljima takvi postupci su uvijek iznenađujući”, naglasio je Nesterenko.

Kompanije i pojedinci iz Rusije spadaju u najveće investitore u Crnoj Gori u posljednjoj deceniji, a ruski turisti su lani činili trećinu svih inostranih turista na Crnogorskom primorju. “Ne vidim veliki priliv u Crnoj Gori turista i investicija iz zemalja – budućih saveznika”, dodao je Nesterenko.

Ranije je objavljeno kako će, zapravo, Crna Gora, koja nije podržala održavanje referenduma na Krimu, uvesti sankcije Rusiji.

Ovu najavu demantirao je krajem marta crnogorski premijer Milo Ðukanović. 

Iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih intergacija Crne Gore jučer je saopćeno da tom Ministarstvu nije stiglo nikakvo obavještenje iz Rusije o mogućim sankcijama te države prema Crnoj Gori.

Izvor: Agencije