Crna Gora i BiH bez otvorenih pitanja

Bevanda (lijevo) je rekao da BiH može koristiti mnoga iskustva Crne Gore sa njenog puta u EU (Anadolija)

Crna Gora i Bosna i Hercegovina nemaju otvorenih pitanja, već samo postoji želja za unapređenje saradnje u svim oblastima, saopćeno je u utorak u Podgorici, nakon razgovora crnogorskog premijera Mila Ðukanovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande.

Ðukanović i Bevanda su na konferenciji za novinare istakli da dvije države imaju zajednički vanjskopolitički cilj, a to su evropske integracije, prenosi Tanjug.

Ðukanović je kazao da Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju dobre i prijateljske odnose, a Podgorica i Sarajevo opredijeljeni su za intenziviranje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

“Naši odnosi su izuzetno kvalitetni, a između dviju država nema oblasti u kojima nema saradnje. Opredijeljeni smo za unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije i saobraćajne povezanosti dvije zemlje”, naveo je crnogorski premijer.

Regionalna saradnja

On je rekao da Crna Gora trenutno prednjači u regionu kada su u pitanju evropske integracije, dodajući da je ta država spremna svoja iskustva na tom planu podijeliti s Bosnom i Hercegovinom.

Crnogorski premijer je naglasio kako je s Bevandom podijelio zadovoljstvo povodom dobre saradnje dviju država te da su tokom sastanka govorili o potpisanim sporazumima o saradnji, o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, infrastrukture, kao i o projektu Jadransko-jonske magistrale, navodi agencija Anadolija.

Interes je Crne Gore da čitava regija što brže napreduje na putu približavanja Evropskoj uniji (EU), a jedan od preduslova je regionalna saradnja, rekao je Ðukanović.

Bevanda je kazao da između dviju država nema otvorenih pitanja, već samo opredjeljenje za unapređenje saradnje u svim oblastima, a posebno u privredi.

Ekonomija je ono što najbolje i najbrže spaja, istakao je on, dodavši da su dvije zemlje zainteresirane za realizaciju Jadransko-jonskog auto-puta.

Bevanda je rekao da Bosna i Hercegovina može koristiti mnoga iskustva Crne Gore sa njenog puta u EU.

Primjer dobrosusjedstva

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i Bevanda su tokom susreta u Podgorici konstatirali da su odnosi dviju zemalja odličan primjer dobrosusjedstva.

Oni su ocijenili da su odnosi Sarajeva i Podgorice “model uspješne saradnje u regionu, što predstavlja najbolji doprinos njegovom razvoju i stabilnosti”.

Bevanda je rekao da je uspjeh koji Crna Gora ostvaruje kroz evropske i euroatlantske integracije za pohvalu te da predstavlja inspiraciju za cijeli region.

Krivokapić i Bevanda zaključili su da postoji prostor da dvije zemlje intenziviraju ekonomsku saradnju, posebno u oblasti saobraćaja i turizma, saopćeno je iz kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore.

Pored sastanka s Đukanovićem i Krivokapićem, Bevanda će se susresti i s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, čime će završiti posjetu Crnoj Gori.

Izvor: Agencije