Crna Gora: Kompromis vlasti i opozicije

Crna Gora se sprema za parlamentarne izbore na jesen. Vlast i opozicija su dogovorili postizanje političkog sporazuma o prelaznoj vladi. Međutim, da bi on stupio na snagu, mora se usvojiti poseban zakon koji bi omogućio predstavnicima opozicije da uđu u državne institucije i preduzeća.

Mjesto direktora ili pomoćnika sa posebnim ovlaštenjem u Zavodu za zapošljavanje, prema političkom sporazumu, predstavnik crnogorske opozicije zauzeo bi mimo javnog konkursa, pa čak i činjenice da taj posao već neko radi. Cilj je da opozicija kontrolira rad Zavoda pred izbore. To bi trebalo da omogući poseban zakon koji bi usvojio crnogorski parlament.

Zakon privremenog karaktera

“Lex specialisom će biti jasno rečeno da se privremeno suspenduju norme za određene pozicije, npr. zakon o državnim službenicima i namještenicima i to je zakon koji je privremenog karaktera. On će važiti do završetka izbora, odnosno dok se ne konstituiše novi parlament i nova vlast u CG. Tako da ne ugrožava postojeći pravni sistem CG, nego prosto izlazi u susret potrebi trenutka u kome se Crna Gora nalazi“, istakao je Neđeljko Rudović iz građanskog pokreta URA.

Prema političkom sporazumu 53 predstavnika crnogorske opozicije trebala bi ući u državne institucije, sedam u Vladu, 16 kao rukovodioci institucija ili pomoćnici sa posebnim ovlaštenjima, šest u upravne odbore ili tijela državnih preduzeća dok bi 23 kontrolirala finansije općina. Od toga poziciju njih 39 definirao bi poseban zakon, dok bi ostale postavila vlada.

Ovakav politički kompromis građani različito komentarišu.

Više u videsnimku…

Izvor: Al Jazeera