Oglasi

Crna Gora kupuje helikoptere vrijedne 30 miliona eura

Ugovorom je predviđena nabavka helikoptera tipa Bell 412EPI i Bell 412EP.
Ugovorom je predviđena nabavka četvorokrakih dvomotornih helikoptera koji su dizajnirani, opremljeni i namijenjeni za frekventnu upotrebu Bell Helicopter

U Ministarstvu odbrane Crne Gore danas je potpisan Ugovor o nabavci tri srednja višenamjenska helikoptera između Vlade Crne Gore i Kanadske privredne korporacije. Helikopteri stižu u Crnu Goru tokom ove godine, jedan u prvom, a preostala dva u četvrtom kvartalu godine, javlja agencija Anadolija.

Ugovor su potpisali crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković i Martin Zabloki, predsjednik i izvršni direktor Kanadske privredne korporacije.

Kako je saopćeno iz crnogorskog Ministarstva odbrane, ugovor predviđa kreditni aranžman u vrijednosti 30 miliona eura po kojem će Ministarstvo za potrebe Vazduhoplovstva Crne Gore nabaviti dva helikoptera tipa Bell 412EPI i jedan helikopter Bell 412EP.

„Crna Gora želi da unaprijedi sposobnosti Vojske Crne Gore i kupovinom tri višenamjenska helikoptera značajno će se podići kapaciteti i mogućnosti Vazduhoplovstva VCG, ali i ostalih vidova Vojske, a obzirom na to da će helikopteri biti korišćeni za podršku u dejstvima na kopnu i moru, transport jedinica, traganje i spašavanje, medicinsku evakuaciju, nadzor granice i cjelokupne teritorije Crne Gore“, rekao je Bošković nakon potpisivanja Ugovora.

On je posebno istakao značaj upotrebe helikoptera u civilne svrhe, te naglasio kako će „Vojska kao i do sada uvijek biti na raspolaganju svakom građaninu Crne Gore“.

Pomoć u vanrednim situacijama

Predsjednik i izvršni direktor Kanadske privredne korporacije Zabloki rekao je da kao dio kanadske Vlade u njeno ime zaključuju ugovore širom svijeta, te kako je ovo historijski ugovor, jer ga prvi put zaključuju sa Crnom Gorom.

„Znamo da Kanada i Crna Gora imaju izvanredne odnose u svim oblastima saradnje i ovo je konkretan primjer rastućih ekonomskih odnosa dvije zemlje. Naročito smo ponosni na činjenicu da će naši helikopteri doprinijeti bezbjednosti Crne Gore“, istakao je Zabloki.

Ugovorom je predviđena nabavka četvorokrakih dvomotornih helikoptera koji su dizajnirani, opremljeni i namijenjeni za frekventnu upotrebu i pouzdano izvršavanje letačkih zadataka, kao što su prevoženje putnika, medicinska evakuacija, traganje i spašavanje, transport tereta, gašenje požara, operacije na malim i ograničenim niskim visokim terenima i nadzor granice.

Nabavkom tri helikoptera značajno će se unaprijediti i kapaciteti Vojske Crne Gore u domenu kontrole zračnog prostora, kao i pomoći građanstvu u vanrednim ili kriznim situacijama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.